Šarović: Zašto niste predvideli sredstva za vanredne izbore 1

Administrativni odbor Skupštine Srbije poslednjeg dana zakonskog roka usvojio je Predlog skupštinskog budžeta za narednu godinu, koji je gotovo istovetan ovogodišnjem i iznosi dve milijarde i 131.717 .000 dinara.

 

 

 

 

Ovakav predlog budžeta, koji ne predviđa dodatna sredstva za vanredni rad Republičke izborne komisije, biće upućen ministarstvu finansija Vlade Srbije na razmatranje, kako bi bio uključen u budžet Srbije za narednu godinu.

Iako je ranijih godina bila praksa da generalni sekretar skupštine obrazloži predlog skupštinskog budžeta to se ovoga puta nije dogodilo, jer je Svetislava Bulajić, generalni sekretar Skupštine Srbije na bolovanju, dok se njeni zamenici nisu ni pojavili.

Upravo to je i bila osnovna zamerka opozicije tokom današnje sednice Administrativnog odbora, a opoziciju je interesovalo i zbog čega se toliko kasnilo sa dostavljanjem predloga, tako da je poslanicima ostavljeno svega 44 sata za analiziranje predloga budžeta. “ Vlada Srbije je još 7. novembra poslala Skupštini zahtev da joj do 15. novembra dostavi skupštinski budžet . Šta se onda čekalo toliko dugo , pa je ovaj obiman predlog, sa gomilom tabela, članovima Administrativnog odbora dostavljenn pre tačmno 44 sati. Ima li to smiasla i mogu li poslanici taj materijal tza tako kratko vreme da prouče i da o njemu diskutuju. Nasravno da nema ,a možda vi baš i ne želite kvalitetnu diskusiju “, navela je Branka Stamenković, poslanica DJB , dok je Milorad Mirčić, poslanik Srpske radikalne stranke primetio je da je skupštinski budžet za narednu godinu gotovo identičan ovogodišnjem i da se u njegovoj projekciji išlo na to da će inflacija biti minimalna, da ništa ne može da poskupi i da je obezbeđena monetarna stabilnost.” Mi živimo u realnosti i teško je pioverovati u stabilnost ,ako država prodaje vrednosne papire”, naveo je Mirčić.

Momo Čolaković, poslanik PUPS-a pohvalu je skupštinu zato što je domaćinski poslovala i ostvarila značajne uštede. On je međutim pohvalio što će u narednoj godini biti obezbeđena sredstva za sređivanje skupštinske sale, jer uslovi u kojima danmas rade poslanici nisu dobri ,kao i da se uredi parking oko parlamenta.

“I stručne službe zaslužuju bolji tretman. NJihove plate treba povećati više od pšet odsto”, rekao je Čolaković.

Radikala Nemanju Šarovića intreresovalo je zbog čega autori skupštinskog budžeta nisu predvideli sredstva za parlamentarne izbore o kojima se toliko govori. “Opet čekate da odluči jedan čovek , predsednik repubvlike . Čekate da on javi vladi kada će biti raspuštena skupština . Sami izazivate nestabilnost i sami tražite izbore , umesto da radite u naredne četiri godine ono za štra ste izabrani . Izgovor da vam treba mir u naredne četiri godine višre ne stoji , jer ste to govorili i tokom raspisivanja proteklih vanrednih izbora “, rekao je Šarović. On je negodovao i što su predlogom budžeta predviđena sredstva za etički savet i visoki etički savet kada radna grupa kjoja je formirana za izradu etičkog kodeksa u parlamentu nije održala ni jedan sastanak. “Pitam se ko će sedeti u tom etičkom savetu. ja imam poredlog da to bude moralna gromada Aleksandar Martinović , jer njegover etičke vrednosti niko ne može da nadmaši u narednih tridesetak godina “, ocenio je zamenik šefa poslaničke grupe SRS .

Aleksandar Martinović, predsednik Administrativnog odbora neuobičajeno mirno saslušao je Šarovića , i bez ikakve replike ili dobacivanja upozorio ga je samo na vreme za diskusiju. ” Moje vreme tek dolazi ,a vaše Martinoviću ističe “, uzvratio je Šarović.

Odbor je danas dao pozitivno mišljenje da članica Republičke izborne komisije Maja Pejčić može da obavlja drugu javnu funkciju odnosno da bude i predsednica skupštine privrednog društva „Slavija hoteli“, uprkos negodovanju opozicije . Oni su podsetili naprednjake da su pre nekoliko godina sami proklamovali da nema nagomilavanja funkcija , a sada malo malo od Administartiuvnog odbora traže odobrenje da neki njihov član prima još jednu platu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari