Saša Janković: Sa Vučićem samo o mirnoj predaji vlasti 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Saša Janković raskinuo je saradnju sa Demokratskom strankom navodeći da to čini zbog javne ponude Dragana Šutanovca Aleksandru Vučiću za saradnjom na promenama Ustava.

Janković je izjavu poslao medijima nakon što je lider DS rekao ujutru za TV N1 da „ne isključuje mogućnost održavanja referendumu o izmeni Ustava istovremeno uz beogradske izbore“ i da će „DS predlog promene Ustava poslati svim parlamentarnim grupama“, kao i da „debata treba da počne prvo na nivou eksperata“. Iz Demokratske stranke je potom saopšteno da nema nikakvog političkog zaokreta prema vlasti, da su preživeli petogodišnju golgotu i da nastavljaju svoju opozicionu borbu, a da Sašu Jankovića ne smatraju neprijateljem. Raskid Jankovića i DS izazvao je buru reakcija, pre svega na društvenim mrežama, a sada se očekuje ko će iz DS preći u Jankovićev Pokret slobodnih građana i obrnuto.

Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Vrhovnog suda, koji je i član PSG i potpisnik Apela sto poznatih ličnosti koje su podržale Sašu Jankovića u predsedničkoj kampanji, ali koji je i u Političkom savetu DS, kaže za Danas da ne namerava da napušta ni jedno ni drugo.

– Ne mislim da je pitanje promene Ustava dobar razlog da se raskida saradnja. Država kasni u promeni Ustava godinu dana. Ako se slažemo da nam je put ka Evropskoj uniji, onda moramo Ustav odmah da menjamo, navodi Ivošević.

– Doživljavam to saopštenje PSG kao lični stav Saše Jankovića, a ne kao stav osnivača Pokreta ili potpisnika Apela, dodaje Ivošević.

Zoran Ivošević ističe da je učestvovao u radu komisije u DS za promenu Ustava koju vodi Zoran Lutovac i da njegov predlog nije prihvaćen, i da je većina izglasala drugi tekst. Dodaje i da nije član DS i da to nisu ni mnogi drugi članovi ovog tela.

U Pokret slobodnih građana Saše Jankovića može se učlaniti, kao što je Danas već pisao, bez obzira na članstvo u nekoj partiji. „Građani Srbije imaju pravo da znaju ko stoji sa koje strane. Beskrajne političke kombinatorike moraju biti zamenjene čvrstim i principijelnim stavovima u koje se građani Srbije uvek mogu pouzdati. Niko nema pravo da se kocka sa poverenjem građana. Žalimo zbog zaokreta predsednika DS“, poručio je u saopštenju Saša Janković.

Pokret slobodnih građana izjavu Šutanovca vidi kao javnu ponudu Aleksandru Vučiću za saradnju na izmenama Ustava, zbog čega se obustavlja izborna saradnja sa DS.

– U stanju prikrivene diktature pod fantomkama, time se suštinski učestvuje u lažiranju demokratije i simulaciji dijaloga. Jedini dijalog koji će Pokret ikada imati sa Aleksandrom Vučićem je isključivo razgovor o mirnoj predaji vlasti – kaže Janković. Ocenjuje da „potez predsednika DS predstavlja kršenje prvog principa i uslova saradnje opozicije – da nema neposredne, niti posredne saradnje sa vlašću Srpske napredne stranke“.

– Predsedništvo Pokreta je jednoglasno odlučilo da u takvim okolnostima Pokret ne može da nastavi razgovore o saradnji – navodi se u Jankovićevom saopštenju.

S druge strane, u saopštenju DS se ističe da su promene Ustava koje su predložili i za koje je Šutanovac rekao da su ih uručili i ambasadorima EU, direktno protiv vlasti oligarhije Aleksandra Vučića i njenim interesima jer vodi ka stvaranju depolitizovanog sudstva.

„Demokratska stranka je bezuslovno podržala Sašu Jankovića na predsedničkim izborima verujući da i on zastupa ideje za koje se mi borimo. Upravo zbog toga, saopštenje Saše Jankovića zbunjuje građane Srbije i ide u korist štete celokupne opozicije pred izbore u Beogradu…

Sašu Jankovića ne smatramo protivnikom DS, kao ni članove PSG. Jedini protivnik Demokratske stranke je nakaradni režim kreiran od strane Aleksandra Vučića i SNS i zato ćemo nastaviti sa beskompromisnom političkom borbom za smenu ovog režima. DS nema nameru da vodi debatu u medijima niti sa Sašom Jankovićem niti sa bilo kim iz opozicije jer Srbiju čekaju ozbiljni izazovi i mi ćemo našu energiju usmeriti u pravcu njihovog rešavanja“, navodi se u saopštenju i najavljuju razgovori sa građanima od septembra.

Kada je reč o reagovanjima u drugim strankama opozicije, lider Dveri Boško Obradović smatra da Šutanovčeva izjava za N1 predstavlja „skandal“. Obradović ocenjuje da ta izjava nije slučajna i da predstavlja dogovor između predsednika Srbije Vučića i lidera DS.

– Ovo je direktan dogovor Šutanovca i Vučića sa Zapadom da se ubrza promena Ustava i izbaci preambula o KiM u sastavu Srbije. Besmisleno je ovako važno pitanje vezivati za gradske izbore u Beogradu. Ovo je dokaz da su politike SNS i DS iste i da nam na beogradskim i republičkim izborima treba alternativa i sadašnjem i bivšem režimu. Dveri rade na tome i uskoro ćete videti prve plodove toga rada – poručuje Boško Obradović za Danas.

Na istoj liniji je i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, koji, takođe, smatra da nema suštinskih razlika između politika SNS i DS, već da su posredi lični animoziteti između lidera ovih partija.

– Izjava predsednika DS o neophodnosti promene Ustava Srbije, uključujući i preambulu, za koju je rekao da je „zastarela“, pokazuje da bi takozvana opozicija rešavala državna i nacionalna pitanja na isti način kako to čini današnja vlast. Očigledno je da oni sa Aleksandrom Vučićem imaju lični problem, a ne sa njegovom politikom. Nikada samo jedan čovek ne može biti problem, već problem može biti samo njegova politika, tvrdi Jovanović.

Đorđe Vukadinović, poslanik i urednik Nove srpske političke misli, mogućnost referenduma u terminu gradskih izbora vidi kao „bizarnu, ali ne i nemoguću“, ukoliko vlast proceni da može politički profitirati takvom odlukom.

– Ta mogućnost mi deluje neobično i nelogično, bez obzira što Vučić ume često da vuče takve poteze. Deluje mi bizarno da se sa gradskim izborima raspisuje referendum. Ne bi bio prvi put da se takve stvari urade ako vrh vlasti proceni da tu za njih postoji neki dnevno politički interes. Taj interes bi mogao da bude pokušaj da se umanji mogućnost zajedničkog nastupa opozicije. Može on i na druge načine da postigne taj cilj, ne mora da raspiše referendum – zaključuje Vukadinović.

Razlaz zbog desnice ili kompromitacije?

Beograd – O razlazu Saše Jankovića i Dragana Šutanovca odavno se spekuliše na političkoj sceni Srbije i njihov odnos se posmatra isključivo u kontekstu ko je više neiskren i ko će zadati prvi politički udarac. Tvrdi se da je Šutanovac namerno lansirao ideje o penzionisanom vojnom pilotu Sreti Malinoviću kao kandidatu za gradonačelnika Beograda, kako bi testirao Jankovićevo strpljenje. S druge strane, podrška koja je Jankoviću došla od strane desno orijentisanog Vuka Jeremića i poslanice Sande Rašković Ivić takođe se tumači njihovom skrivenom namerom da naude savezu sa DS i tako oslabe i Jankovića i Šutanovca. Izvori bliski DS tvrde da je do razlaza došlo na nedavnom sastanku Šutanovca, Jankovića, Jeremića i Borisa Tadića, na kome je Janković tražio da u opozicioni blok uđe i Boško Obradović. Šutanovac se navodno usprotivio i tome ali i Vuku Jeremiću. Sam lider DS je o tome govorio juče za TV N1. On je rekao da je sa Sašom Jankovićem, Borisom Tadićem, Vukom Jeremićem nedavno imao, kako kaže, razmenu mišljenja, a ne oficijalni sastanak.

„Nismo razgovarali o gradonačelniku, nismo o tome razgovarali ni u vrhu DS-a“, rekao je Šutanovac dodajući da nema problem da podrži Jankovića kao kandidata za gradonačelnika, ali da je sam Janković rekao da nije zainteresovan. „Nemam problema sa Jankovićem, ja sam s njim i u lično dobrim odnosima“, rekao je lider DS.

Međutim, drugi izvori procenjuju da je Šutanovac previše kompromitovan, kao i da su nedavno objavljeni podaci o njegovom ličnom bogatstvu neutvrđenog porekla, ono što je ubrzalo odluku Saše Jankovića da pokuša da napravi novu opozicionu snagu od novih i nekompromitovanih ljudi. Takođe, i nalazi anketa prema kojima PSG ima stabilan rejting, dok se DS i dalje vrti oko cenzusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari