Savet za nacionalnu bezbednost SAD bez komentara o poseti Boltona Srbiji 1Foto: Beta/AP/Jaquelyn Martin

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nema komentar na navode srpskih medija o mogućoj poseti savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džona Boltona Beogradu i Prištini, rečeno je Glasu Amerike.

List Blic objavio je u današnjem izdanju da bi Bolton, savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, mogao da poseti Beograd i Prištinu do kraja avgusta ili početkom septembra i da će SAD u to vreme „krenuti u ofanzivu“ po pitanju rešavanja kosovskog pitanja, odnosno obnove dijaloga Beograda i Prištine.

Blic je preneo navode anonimnih diplomatskih izvora da bi Bolton mogao da dođe u region samo ukoliko budu ukinute kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH i da je njegova poseta malo verovatna ako se to ne desi, jer „ne želi da bude neuspešan“.

Bolton se nedavno u Vašingtonu sastao s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i posle tog susreta objavio na Tviteru da se sa Dačićem saglasio da „dijalog sa Kosovom mora da krene napred jer nijedna strana nema koristi od statusa kvo“ i da je „sada trenutak da obe strane nešto urade“, prenosi Glas Amerike.

Dačić je posle tog susreta izjavio da Vašington ne smatra da je pitanje Kosova završeno, nego da treba da bude postignut dogovor prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu, i da je na sastanku s Boltonom „veoma jasno rečeno“ da SAD znaju da problem oko blokade dijaloga „nije u Beogradu, nego na Kosovu“.

Bolton je jedan od prvih američkih zvaničnika koji je javno rekao da „SAD ne isključuju teritorijalne korekcije“ u rešavanju problema Srbije i Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari