Savez za Srbiju: Pad u istraživanju Fridom Hausa još jedan dokaz autoritarnosti Vučićevog režima 1Foto: FoNet Marija Djokovic

Savez za Srbiju ocenio je danas da je pad Srbije iz grupe slobodnih u grupu „delimično slobodnih“ zemalja, po rezultatima istraživanja organizacije Fridom haus, „još jedan u moru dokaza da je režim Aleksandra Vučića autoritaran“.

Pozivajući se na istraživanje koje se bavi fundamentalnim slobodama u 195 država, Savez je u saopštenju naveo da je Srbija smeštena u grupu „delimično slobodnih država“ sa Crnom Gorom zbog „izbornih neregularnosti, zastrašivanja i negativne kampanje prorežimskih medija i vlade koji pokušavaju da osujete rad nezavisnih novinara“.“Ovo je još jedаn u moru dokаzа dа je režim Aleksаndrа Vučićа аutoritаrаn i to sаdа i svetskoj jаvnosti postаje jаsno. Dok optužuje opoziciju zа nаsilje, nepoštovаnje prаvа i slobodа, vlаst oličenа u jednoumlju Aleksаndrа Vučićа gаsi svаki smisаo institucijаmа, zаstrаšuje medije i nа sve nаčine progoni one koji misle drugаčije i koji se usude dа se ovom bezumlju suprotstаve“, naveo je Savez za Srbiju.

Organizacija Fridom haus objavila je u svom novom izveštaju „Sloboda u svetu 2019“ da je Srbija pala iz grupe slobodnih zemalja u grupu delimično slobodnih zemalja na skali osnovnih sloboda.

Srbija se u odnosu na prošlu godinu pogoršala za šest poena u uslovima političkih prava i građanskih sloboda, i ove godine ima 67 poena i svrstava se u grupu zemalja koje su imale najveće gubitke u jednoj godini.

Status Srbije je pao sa slobodnog na delimično slobodan zbog pogoršanja u održavanju slobodnih izbora, nastavljenih pokušaja vlade i vlastima bliskih medija da podrivaju nezavisne novinare kroz pravno uznemiravanje i kampanje blaćenja i de fakto akumulaciji izvršnih ovlaščenja predsednika Aleksandra Vučića koje je u suprotnosti sa njegovom ustavnom ulogom, navodi se u izveštaju.

U delu izveštaja o Balkanu navodi se da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović „nastavljaju da učvršćuju  državnu moć oko sebe i svojih klika, podrivajući osnovne standarde dobre vladavine i prevazilazeći njima dodeljene ustavne uloge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari