Sazvana prva sednica prvog redovnog zasedanja 1

Predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković, sazvala je Prvu redovnu sednicu Narodne skupštine za sredu, 1. marta. Na dnevnom redu, pred poslanicima, naćiće se ukupno 12 tačaka dnevnog reda. Svi predloženi zakoni se odnose na oblast potvrđivanja međunarodnih sporazuma i ugovora.

Tokom februara, u proceduru Narodne skupštine ušlo je ukupno 11 predloga zakona, od kojih je šest uputila Vlada Republike Srbije, dok su preostalih pet zakona predložili poslanici opozicije i to: narodna poslanica Sonja Pavlović Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada; narodna poslanica Maja Videnović uputila je Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetskom sistemu; narodni poslanik Radoslav Milojičić uputio je Predlog zakona o dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima i narodni poslanik Saša Radulović uputio je u proceduru Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa.

Tokom februara, po drugi put, rasformirana je poslanička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine-Zelena stranka, budući da je Goran Čabradi, poslanik Zelene stranke, napustio ovaj poslanički klub zbog neslaganja sa unutrašnjom politikom. Samo par dana kasnije, Čedomir Jovanović i troje poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine priključili su se poslaničkom klubu Liberalno demokratska partija-Stranka demokratske akcije i na taj način formiran je novi poslanički klub LDP – LSV – SDA Sandžaka, koji broji ukupno devet poslanika.

Pored formiranja novog/starog poslaničkog kluba, poslaničku grupu Dosta je bilo napustilo je troje doskorašnjih članova – Sonja Pavlović, Aleksandra Čabraja i Jovan Jovanović, koji će, u Narodnoj skupštini nastupati kao samostalni poslanici. Poslanička grupa Dosta je bilo od sada broji 13 poslanika/ca.

Tokom februara, članovi Odbora za kulturu i informisanje utvrdili su listu od šest kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na predlog poslaničkih grupa i listu od 28 kandidata za Programski savet RTS-a. Za članove Saveta REM, Srpska napredna stranka predložila je Miloša Rajkovića i Marinu Krstić Blažić, pokret „Dosta je bilo“ Divnu Vuksanović i Srđana Škora, a Demokratska stranka Maju Vukadinović i Aleksandra Crkvenjakova. Odbor će od ovih šest kandidata izabrati dva sa kojima će obaviti razgovore, a Skupština će, potom, od njih izabrati jednog za člana Saveta REM. Skupštinski Odbor je, takođe, usvojio listu od 28 kandidata za Programski savet RTS, koju će dostaviti Upravnom odboru RTS da sa nje izabere 15 članova.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.