SB UN: Za i protiv smanjenja UNMIK 1Foto: MSP Srbije

Predstavnici više članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija danas su zatražili smanjenje budžeta i personala civilne misije UN na Kosovu (UNMIK), sa čim se nije složio predstavnik Rusije.

On je naveo da se Moskva protivi menjanju mandata UNMIK, uz ocenu da ta misija predstavlja osnovu međunarodnog prisustva na Kosovu i garant stabilnosti.

Na Kosovu se nastavljaju napadi na Srbe, širi se radikalni islam, kosovski Albanci su pripadnici ekstremističkih organizacija na Bliskom istoku, rekao je predstavnik Rusije.

On je naveo da Priština nema nameru da poštuje sporazume postignute uz posredovanje međunarodne zajednice. Američki predstavnik je konstatovao da UNMIK ima preveliki budžet i suviše službenika u odnosu na svoj „ograničeni
mandat“.

Kosovo je uspešna priča, za šta je zaslužan i UNMIK. Ali, vreme je da se smanje veličina i zadaci UNMIK, jer je situacija drugačija nego 1999. godine, ocenio je američki diplomata, uz konstataciju da su nedavne napetosti na Kosovu rešene bez nasilja.

Čvrsto podržavamo priznanje nezavisnog Kosova i njegovo članstvo u svim međunarodnim organizacijama, uključujući UN. Nezavisnost Kosova je priznalo više od 100 članica UN, naveo je američki predstavnik.

On je izneo stav da bi Savet bezebednosti UN trebalo da o Kosovu raspravlja dva puta godišnje, a ne svaka tri meseca, sa čim se složio britanski predstavnik.

I predstavnik Velike Britanije je ocenio da bi UNMIK trebalo da bude smanjen, u skladu sa mandatom. Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je važna za stabilnost Zapadnog Balkana. Zabrinuti smo zbog povećanja napetosti između Kosova i Srbije, jer bi provokacije trebalo da pripadaju prošlosti, izjavio je britanski diplomata.

Prema njegovim rečima, na Kosovu na lokalnom nivou ljudi žele da sarađuju i iskazuju duh integracije i dijaloga, a ne podela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari