Foto: SDA Sandžaka

U saopštenju iznosi se tvrdnja da je reč o neprijateljskom delovanju prema Bošnjacima u Sandžaku i upravo onih na koje je upozorio predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća.

Državni vrh srpske države, po ko zna koji put, pretnjama, pa i silom, reaguje na legitimne zahteve i iznete argumente najvišeg predstavničkog tela Bošnjaka u Republici Srbiji. Sve to, zajedno sa izazivanjem mržnje prema bošnjačkom narodu, za krajnji cilj ima isključenje Bošnjaka iz političkog života Srbije.

Ovakve pretnje i govor mržnje grubo ugrožavaju pravo građana i njihovih legitimnih predstavnika na slobodu, pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom, slobodu izražavanja i političkog organizovanja, kaže SDA u saopštenju.

Takva država, ne samo da ne zaslužuje članstvo u EU, već ni status kandidata. SDA Sandžaka očekuje od EU i Srbije da hitno pristupe rešavanju zahteva Bošnjačkog nacionalnog veća i kroz reviziju akcionog plana za poglavlja 23 i 24 uvrste zahteve legitimnih predstavnika Bošnjaka za rešavanje svih zločina nad Bošnjacima u Sandžaku i drugih nagomilanih problema sa kojima se Bošnjaci decenijama suočavaju.

Takođe, pozivamo EU i Vladu Srbije da pokrenu konkretne korake ka trajnom rešavanju statusa Sandžaka, u skladu sa rezultatima referenduma, kao legitimnim zahtevom za ostvarivanje prava svih građana Sandžaka koji traže slobodu mirnim putem, saopštila je Stranka demokratske akcije Sandžaka.