SDA Sandžaka: Predstavnici EU ignorišu probleme Bošnjaka i Albanaca 1Foto: SDA Sandžaka (arhiva)

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka saopštila je danas da zabrinjava ignorisanje velikog broja problema i nerešenih pitanja koji opterećuju bošnjački narod u Sandžaku od strane predstavnika Evropske unije (EU).

Ta stranka i Partija za demokratsko delovanje (PDD) zatražile su ranije od Evropskog parlamenta i delegacije EU u Beogradu sastanak sa predsednikom Odbora za spoljnje poslove EU Dejvidom Mekalisterom, prilikom njegove posete Beogradu.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da neuvažavanje tog, ali i svih prethodnih zahteva upućenih EU predstavlja ohrabrenje svima onima koji pokušavaju da Bošnjake i Albance izbace izvan sistema.

„Poruka koja je poslata ignorisanjem zahteva za razgovor sa legitimnim predstavnicima Bošnjaka i Albanaca izaziva dodatnu zabrinutost zbog činjenice da postojeći Akcioni plan za manjine u okvirima poglavlja 23 i 24 ignoriše sve probleme sa kojima se suočavaju bošnjački i albanski narod u Srbiji, naročito što je kao takav prihvaćen od strane Evropske komisije“, piše u saopštenju.

Smatrajući neophodnim otvaranje tih pitanja prilikom posete predstavnika EU, manjinske stranke su, kako se navodi, zatražile sastanak sa narodnim poslanicima kojim bi se vratila nada da višedecenijski napori u rešavanju nagomilanih problema mirnim putem i u okvirima institucija sistema imaju smisla.

Iz SDA Sandžaka traže od zemalja članica EU da utiču na svoje predstavnike u institucijama EU da saslušaju i uvaže legitimne zahteve predstavnika Bošnjaka i Albanaca, „koji su izloženi diskriminaciji i teroru od strane aktuelnog nedemokratskog srpskog režima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari