SDS Borisa Tadića podržala Jeremića 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Socijaldemokratska stranka (SDS) podržava Vuka Jeremića kao kandidata za predsednika Srbije, saopštio je danas predsednik SDS Boris Tadić posle sednice Predsedništva te stranke.

Tadić je, na konferenciji za novinare, rekao da je stranka donela odluku većinom glasova posle ozbiljne diskusije. „Naši napori su bili usmereni na to da građanska demokratka opozicija ima jednog kadnidata, ali pošto je jasno da ti naši napori nisu urodili plodom bili smo u obavezi da danas donesemo odluku“, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, odluka je doneta danas kako niko ne bi mogao da kaže posle sutrašnje odluke o eventualnim parlamentarnim izborima da je SDS kalkulisala sa nečim. „Doneli smo odluku da stanemo iza Jeremića i uvereni smo da on ima potencijal da prođe u drugi krug. Uvereni smo da će biti drugi krug, a tada nastupa novi politčki trenutka i moguće su sve opcije. Ovi izbori su ogromna šansa da se promeni Vučićeva vlast“, rekao je tadić.

Tadić je pozvao građane da izađu na izbore, da glasaju za kandidata kojeg je podržala SDS. „Ukoliko naš kandidat ne prođe u drugi izborni krug, naravno da će SDS podržati Sašu jankovića u drugom krugu“, istakao je Tadić.

Tadić je podsetio da je SDS zalagala i na prošlim parlamentarnim izborima da opozicija ide na jednoj listi ta te izbore i sa jednim predsedničkim kandidatom protiv kandidata Aleksandra Vučića. „Sada će Vučić biti predsednički kandidat i to je bila prilika da u dva koraka napravimo rezultat koji bi bio pretpostavka suštinskih promena, jer način na koji Vučićev vlada upravlja Srbijom urušava osnove demokratije“, ukazao je Tadić.

Ovih dana, predočio je on, vidimo i napade na 5. oktobar 2000. godine. „Mnoga očekivanja građana nisu tada ispunjena, ali je uspostavljena demokratija u Srbiji. Ova Vlada od 2012. godine urušava temelje demokratije“, ukazao je Tadić.

Tadić je upozorio da građanska demokratska opozicija ima za pola procenta manju podršku od „rezervnog kandidata vlasti“ lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. „Šešelj je saradnik ove vlasti, saradnik Vučića, on je koalicioni partner i njegova uloga je da minira demokratski politički proces“, rekao je Tadić.

Tadić je rekao da se razlike i primedbe koje postoje prema kandidatima stavljaju se u drugi plan zarad opšteg, nacionalnog interesa. On je rekao da je pitanje za Vuka Jeremića da li želi učešće SDS u kampanji, a stranka je spremna da pomogne u svakom smislu, politički proces.

Mi imamo neko iskustvo u pobedama na predsedničkim izborima, rekao je Tadić, aludirajući na svoja dva predsednička mandata 2004. i 2008. godine, iako navodi da je jako teško osvojiti 50 odsto plus jedan glas i pripadati građanskom, opozicionom bloku.

„Treba smiriti sve sukobe unutar opozicije, a oni pripadnici koji ne žele da učestvuju u tom procesu, baš kao pred 5. oktobar, njih građani treba da kazne jer ovo nije trenutak u kojem svako treba da vodi računa o stranačkim interesima“, rekao je Tadić na pitanje o izjavama pokreta Dosta je bilo. „Demokratija u Srbiji je ugrožena“, upozorio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari