SDS: Istražiti poslovanje Slobodana i Đorđa Tešića i objaviti detalje izvoza oružja u Jermeniju 1Foto: Logo

Socijaldemokratska stranka (SDS) upitala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nadležne za izdavanje dozvola za izvoz oružja, da li je firmi Slobodana Tešića država izdala dozvolu za prodaju oružja ofšor kompaniji u Moldaviji ili za izvoz u Jeremeniju te zatražila da se obajve svi detalji tog izvoza.

SDS je naveo pisanje azerbejdžanskih medija koji tvrde da je Tešić oružje upotrebljeno za napad na Azerbejdžan u Jeremeniju izvezao preko ofšor kompanije u Moldaviji.

„Javnost mora biti odmah obaveštena o tome da li je istina da je oružje prvo prodato kompaniji registrovanoj u ofšor zoni, a da je potom dopremljeno avionom iz Srbije u Moldaviju pod statusom ofšor tovara“, navodi se u saopštenju SDS.

Takođe, SDS pita da li je nakon ponovne registracije u ofšor zoni dopremljeno do luke u Moldaviji, odatle poslato u Jermeniju pod moldavskim carinskim pečatima.

„Odnosno, da li su nadležne državne institucije učestvovale u pokušaju prikrivanja krajnjeg korisnika i istovremeno obezbeđivanja još većeg profita Tešićevoj firmi, na račun države“, upitala je ta stranka.

Ocenjeno je da bi izvoz oružja u ofšor kompaniju značio da Tešićeva firma koristeći protivzakonite privilegije ne samo oštećuje državnu namensku industriju, nego to čini na način da izbegne da plati čak i porez Srbiji.

„Zato postavljamo pitanje da li država izdavanjem dozvole finansijerima SNS-a legalizuje dvostruko oštećenje našeg budžeta. S obzirom na to da je izvoz oružja u Jermeniju do kraja ogolio, kroz poslovanje Tešića, da predstavnici ove vlasti godinama vrše krivično delo nedozvoljene trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja, kao i da je njegovo poslovanje nanelo ogromnu štetu međunarodnim interesima i ugledu Srbije, zahtevamo da se javno objave svi detalji ovog izvoza“, naglasio je SDS.

Navodi se da to posebno značajno s obzirom na istoriju Tešićevog poslovanja u kojoj je upravo trgovinom preko ofšor kompanija kršio sankcije UN-a i prikrivao tokove trgovine oružjem.

„Pored toga zahtevamo hitnu istragu poslovanja Slobodana Tešića i njegovog strica i poslovnog mentora Đorđa Tešića od 2013. do danas. Podsećamo da je istraga o njihovom poslovanju pokrenuta u vreme bivše vlasti da bi, nakon dolaska SNS-a na vlast, njihov finansijer umesto da bude i dalje predmet istrage, postao zvanični predstavnik Srbije u svetu dobijanjem diplomatskog pasoša 2013. godine“, naglašeno je u saopštenju.

Diplomatski odnosi Srbije i Azerbejdžana poljuljani su 19. jula kada je internet portal označen kao blizak vlastima Azerbejdžana, Haqqin.az, objavio tvrdnje da su minobacači srpske izrade, kao i municija za njih, isporučeni Jermeniji preko Gruzije, a potom upotrebljeni u smrtonosnim sukobima na jermensko-azerbejdžanskoj granici 12. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari