SDS: Stefanović otišao u Baku da se izvinjava zbog izvoza srpskog oružja u Jermeniju 1Foto: Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Socijaldemokratska stranka (SDS) ocenila je danas da ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, nije otputovao u Baku radi razgovora sa zvaničnicima Azerbejdžana o saradnji u oblasti bezbednosti, već da se „izvinjava“ zbog izvoza srpskog oružja u Jermeniju koje je potom upotrebljeno u sukobima na granici te dve zemlje.

SDS je ocenila da je „posebno apsurdno“ što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom poslao u Baku Nebojšu Stefanovića koji je, kako navodi SDS, u ilegalnu trgovinu oružjem bio umešan i direktno – kao ministar, i indirektno – preko poslova svog pokojnog oca.

„U tom smislu Vučićev odabir izaslanika deluje više kao izrugivanje, nego kao izvinjenje. Osim ako ga Vučić nije poslao kao eksperta upravo za vrstu trgovine oružjem zbog koje se izvinjava“, stoji u saopštenju.

SDS je ponovo upitala predsednika Srbije „zbog čega se izvinjava predsedniku Azerbejdžana, ako izvoz oružja u Jermeniju nije bio pogrešan i štetan“, i „ko će odgovarati za tu grešku i za očigledno krivično delo trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja“.

„Pozivamo tužilaštvo da hitno pokrene istragu višegodišnje nezakonite trgovine oružjem Slobodana Tešića i drugih privatnih trgovaca oružjem, i da se utvrdi ko je sve nakon 2012. godine omogućavao nezakonito bogaćenje trgovaca oružjem bliskih SNS-u, na uštrb namenske industrije Srbije i Jugoimporta koji je bio zadužen za izvoz naoružanja i vojne opreme“, stoji u saopštenju.

Ministar Stefanović razgovarao je danas sa svojim azerbejdžanskim kolegom Vilajetom Ejvazovom o unapređenju saradnje policija dve zemlje.

Stefanović jee u višednevnoj poseti Azerbejdžanu tokom koje je razgovarao i sa sekretarom Saveta bezbednosti Ramilom Usubovom i s savetnikom predsednika Azerbejdžana Hikmetom Hajijevom.

Odnosi Srbije i Azerbejdžana poljuljani su 19. jula kada je objavljeno da su minobacači i municija srpske izrade isporučeni Jermeniji koja ih je upotrebila u smrtonosnim sukobima na jermensko-azerbejdžanskoj granici 12. jula.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak u telefonskom razgovoru, govoreći o izvozu naoružanja i vojne opreme u region Kavkaza, kazao predsedniku Azerbejdžana Ilhamom Alijevu da se Srbija neće mešati u sporove njegove zemlje s drugima.

Na sajtu Vlade Azerbejdžana navodi se da je Vučić tokom tog razgovora rekao i da će u bliskoj budućnosti delegacija Srbije na visokom nivou biti upućena u Azerbejdžan da istraži to pitanje.

U saopštenju Predsedništva Srbije o tom razgovoru piše da je Vučić kazao da će poslati svog „specijalnog izaslanika“ sa zadatkom da se dogovori o poseti azerbejdžanskog predsednika Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari