SDS: Stefanović sekretar sam sebi 1Foto: SDS

Socijaldemokratska stranka (SDS) zahteva hitnu smenu Nebojše Stefanovića sa
mesta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, jer je, pre svega, potpuno nekompetentan za obavljanje ovog kompleksnog i odgovornog posla, saoštila je danas SDS.

NJegovim imenovanjem od Saveta se konačno pravi ispostava vladajuće stranke, budući da je Stefanović istovremeno i potpredsednik Srpske napredne stranke, smatra SDS. Pored toga, kao ministar policije Stefanović je već i član tog saveta, tako da sada on postaje praktično sekretar i sam
sebi.

Baš kao što je, u skladu sa trendom ove vlasti da od državnih institucija pravi stranačke lakrdije, Vučić do pre par dana u okviru Saveta bio predsednik sam sebi. U saopštenju je navedeno da Imenovanje Stefanovića nije prvi slučaj koncentracije moći unutar Saveta i privatizovanje najvišeg tela koje se bavi bezbednošću od strane SNS.

SDS podseća da je od 2012. Aleksandar Vučić imenovan na to mesto, dok je istovremeno kao ministar odbrane bio i član Saveta. Kada je Vučić izabran za predsednika države, on je samim tim postao i predsednik Saveta.

„Budući da predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost postavlja i razrešava sekretara saveta, postavljamo pitanje ko je onda smenio Vučića sa tog mesta, pre nego što je on
postavio Stefanovića“, pita SDS.

Koncentracija moći unutar Saveta dovedena je do takvog apsurda koncentracije moći u skladu sa sveopštim uništavanjem institucija od strane ove vlasti, da je Vučić na kraju očigledno morao da smenjuje sam sebe.

„Podsećamo i da je u skladu sa izgradnjom partijske države, Vučić pre toga postavio Gašića, takođe kao stranačkog funkcionera, na čelo BIA“, navodi SDS i zaključuje da su poslovi u oblasti državne bezbednosti su isuviše odgovorni i kompleksni da bi ih Vučić koristio za nagrađivanje
stranačkih nekompetentnih poslušnika.

Pre 2012. Savet za nacionalnu bezbednost je završavao složene operacije na globalnom nivou. Neke od tih akcija su bile i obaranje svetskog rekorda u zapleni narkotika, završavanje jedne od najkompleksniji akcija u okviru obaveza prema Haškom tribunalu i ostvarivala izuzetne uspehe u borbi
protiv organizovanog kriminala i zaštite bezbednosti naše države u okolnostima ogromnih izazova.

Na mestu sekretara Saveta tada je bio Miodrag Rakić koji nije imao nijednu stranačku funkciju u Demokratskoj stranci, tako da je neverovatno da Vučić danas poistovećuje Rakićevu stranačku ulogu sa Stefanovićevom.

U skladu sa radom i rezultatima Saveta do 2012. godine postavljamo pitanje šta je to kvalifikovalo Stefanovića za to mesto, navodi SDS.

Činjenica da se ovakvim funkcijama nagrađuje učestvovanje u igrokazima državnoudarnih specijalnih emisija na TV Pink najviše govori o tome u kakvom stanju se nalazi država pod vođstvom Aleksandra Vučića. Kao i činjenica da je Vučićevo opravdanje za postavljanje Gašića na čelo BIA to što je „godinu dana izdržao bez funkcije“, stoji u saopštenju SDS.

Urušavanje institucija u državi vodi direktno u propast države i ovakvim potezima Vučić ne unazađuje samo oblast bezbednosti, već i celokupnu državu i njene građane, zaključuje SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari