Privremeni administrator Eparhije raško-prizrenske episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić) osveštao je tokom proteklog vikenda crkve svetog Nikole u Prištini i saborni hram svetog Georgija u Prizrenu.

Liturgiju u prizrenskoj Sabornoj crkvi sa vladikom Atanasijem služili su episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije (Mićović) i lipljanski Teodosije (Šibalić), vikar ERP, saopštila je Eparhijska informativna služba, koja radi sa blagoslovom vladike Atanasija. Osveštanju, liturgiji i u litiji juče u Prizrenu učestvovali su pored Srba iz svih delova Kosova i Metohije i savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, inače rodom Prizrenac, sveštenici i monasi iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Zahumsko-hercegovačke eparhije.

Vladika Atanasije je u prazničnoj besedi govorio o značaju jučerašnjeg praznika Nedelje pravoslavlja, ističući da „vera nikada ne zna za poraz, zato što je ona ljubav, a ne mržnja i osveta“. Govoreći o poslednjim događajima u ERP, on je upozorio da i „danas ima fariseja, nerazumnika i nerasudnika, takozvanih zilota koji hoće da uzmu monopol nad spasenjem i Pravoslavljem, a koji su zlobni i kleveću“.

Episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević), koga je Sveti arhijerejski sinod SPC nedavno privremeno razrešio dužnosti upravljanja ERP zbog „finansijskih malverzacija njegovih najbližih saradnika“, protivio se potpisivanju i sprovođenju obnove po ovom Memorandumu. Ključeve obnovljene crkve u Prištini i episkopskog dvora u Prizrenu primio je u junu 2009, pod pretnjom Sinoda da će protiv njega biti preduzete kanonske mere zbog nepoštovanja saborskih odluka, ali ove objekte nije osveštao. Prema odluci vladike Artemija, od jula prošle godine u Prizrenu služi protosinđel Mihailo (Tošić).

Vladika Atanasije i zvanična Informativna služba ERP najavili su da bi, u skladu sa saborskim odlukama, sedište ERP uskoro trebalo da bude vraćeno u Prizren. Privremeni administrator ERP juče je s vladikama, koje su zajedno s njim posetile Prizren, obišao i manastir Svete Arhangele, crkvu Bogorodice Ljeviške i obnovljenu zgradu Prizrenske bogoslovije, koja je takođe stradala u martovskom pogromu 2004, prenosi Informativna služba ERP.

U manastiru Sveti Arhangeli, čiji su monasi među najglasnijim protivnicima sinodske odluke o uvođenju „privremene prinudne uprave u ERP“, kako je Danasu nezvanično rečeno, vladike i druge goste primio je samo iguman Benedikt, dok su se ostali monasi povukli u kelije.

U SPC tvrde da ne prihvataju Ahtisarijev plan

– Osveštanju crkve svetog Nikole u Prištini prošle subote, pored 200 Srba iz svih delova KiM, prisustvovali su i predstavnici Američke i Britanske ambasade u Prištini, koji su pomogli obnovu, kao Dimitri Moskopulos, šef Grčke kancelarije za vezu koji je nedavno imenovan za specijalnog posrednika EU za zaštitu verskog i kulturnog nasleđa SPC na KiM. Iz Kancelarije specijalnog predstavnika EU na Kosovu Pitera Fejta koji je istovremeno i međunarodni civilni predstavnik, sredinom prošle nedelje saopšteno je da je Moskopulosovo imenovanje „u skladu sa obavezama Kosova u oblasti verskog i kulturnog nasleđa“. Na pitanje da li je za Crkvu prihvatljivo da sarađuje sa Maskopulosom, imajući u vidu da je za pitanje kulturne i crkvene baštine SPC na KiM zadužena Kancelarija međunarodnog civilnog predstavnika, čiji je zadatak sprovođenje plana Martija Arhisarija, Danasu je u SPC nezvanično rečeno da su grčkog diplomatu imenovali grčka vlada i Brisel, a ne Piter Fejt koji je to imenovanje samo prihvatio. Izvor našeg lista u SPC tvrdi da je Aneks 5 koji se tiče crkvene i kulturne baštine izvučen iz Ahtisarijevog plana i da će ova tema ubuduće biti pod okriljem Kancelarije specijalnog predstavnika EU na KiM. Prema rečima Danasovog sagovornika, Beograd je insistirao da posrednika za ovu oblast imenuje Brisel i da on bude iz države članice EU koja nije priznala samoproglašenu kosovsku nezavisnost, tako da su Moskopulosa, koji će izveštaje podnositi Briselu, prihvatile i UN kao statusno neutralnog posrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari