Zbog ranjavanja 16-godišnjeg Nikole Božovića uoči Nove godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, politički predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije najavljuju da će protestovati kod vlasti u Beogradu.

Marko Jakšić, potpredsenik Skupštine zajednice opština AP KiM, izjavio je juče za Danas da će se Skupština sastati odmah posle božićnih praznika, ne samo zbog napada na Božovića nego i zbog opšte situacije na KiM posle pristanka Beograda na razmeštanje Euleska u Pokrajini.

– Imajući u vidu da se i projekat šest tačaka, dogovoren između Beograda i UN za opstanak Srba na KiM, pretvara u spisak lepih želja i da Unmik forsira da o tome Srbi vode pregovore sa albanskom stranom, što je samo po sebi priznavanje samoproglašene kosovske nezavisnosti, tražićemo od Vlade Srbije odgovor kakvu politiku vodi i kakav je njen nacionalni program – kaže Jakšić.

On ističe da je „Beograd pristao na razmeštanje Euleksa, a da za uzvrat nije dobio ništa, da je smanjio kosovski dodatak za 50 odsto, a izdvajanja za KiM iz budžeta Srbije gotovo za polovinu – 38 odsto plus inflacija, dok državni sekretar za KiM ubacuje Srbe u „šiptarske“ institucije nezavisnog Kosova“. Jakšićkaže da vlasti u Beogradu moraju da odgovore šta znače svi ovi potezi, kao i da će organizovanje protesta Srba na severu i u centralnom delu KiM biti jedan od predloga koji će na predstojećoj sednici biti iznet pred Skupštinu zajednice opština.

Nebojša Jović, predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice, izjavio je da će SNV protestovati kod beogradskih vlasti zbog „neblagovremenog reagovanja Euleksa“ tokom incidenata u severnom delu Kosovske Mitrovice u kome je uoči Nove godine ranjen Nikola Božović. Protestna pisma biće upućena ministru inostranih poslova Srbije Vuku Jeremiću, koji je „najbolje upoznat sa šest tačaka dogovorenih sa Unmikom“ i šefu Euleksa Ivu de Kermabonu. SNV će, prema Jovićevim rečima, zatražiti i objašnjenje šta će Srbija uraditi ako misija EU na KiM ne bude radila svoj posao kako treba.

– Uložićemo protest srpskoj državi, jer je rekla da ćemo dolaskom Euleksa biti bolje obezbeđeni nego u vreme Unmika – kaže Jović.

Nikola Božović, koji je uoči Nove godine izboden nožem u Bošnjačkoj mahali, kako je Danasu potvrđeno, i dalje se nalazi na bolničkom lečenju u Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde je operisan posle ranjavanja. Njegovo stanje je stabilno, a lekari kažu da je „imao sreće da ubod nožem nije zahvatio bubrege“.

Dvojica napadača na Božovića, studenti Albanci, uhapšeni su pa odlukom okružnog javnog tužioca u Kosovskoj Mitrovici pušteni iz pritvora i braniće se sa slobode. U incidentima koji su usledili posle ranjavanja Božovića lakše su povređene još dve osobe srpske nacionalnosti i jedan Albanac koji je prebačen u prištinsku bolnicu, zapaljeno je nekoliko radnji, čiji su vlasnici Albanaci, a razbijeno je i nekoliko automobila sa kosovskim tablicama. Besim Hoti, regionalni portparol Kosovske policijske službe, izjavio je da je Albanac, ranjen iz vatrenog oružja, operisan u bolnici u Prištini i da se nalazi van životne opasnosti.

Incidente u severnom delu Kosovske Mitrovice osudili su ministar za KiM u Vladi Srbije Goran Bogdanović, Vlada Kosova i Srpsko nacionalno veće KiM koje je zatražilo od „međunarodne zajednice da adekvatno, u skladu sa svojim ovlašćenjima, odgovori na sve učestalije provokacije Albanaca“. SNV smatra da „ranjavanje Božovića, kao i nedavni napadi na pripadnike KPS, jasno govore da Albanci permanentno koriste nasilje za ostvarivanje političkih ciljeva“, navodi se u saopštenju. Prva dva dana 2009. u severnom delu Kosovske Mitrovice protekla su mirno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari