Sednice parlamenta neće biti do izbora 1Foto: Fonet/TV Fonet

Osim što su podelili demokratsku opoziciju i pojedine stranke, predsednički kandidati Vuk Jeremić i Saša Janković opasno su uzdrmali i pojedine poslaničke klubove u Skupštini Srbije, tako da se njihov broj iz dana u dan smanjuje.

Od prvobitnih šesnaest poslaničkih klubova, koliko ih je bilo nakon konstituisanja parlamenta, čak tri kluba su se raspala, a broj samostalnih poslanika već sada se popeo na dvanaest. Istovremeno sa raspadom pojedinih poslaničkih klubova ima nagoveštaja da će do kraja nedelje biti formirana jedna sasvim nova poslanička grupa.

„Do kraja ove sedmice Nova Srbija će sa još nekim poslanicima formirati novu poslaničku grupu . Osim dva poslanika koliko su ostala u Novoj Srbiji, ovom poslaničkom klubu pridružiće se Dijana Vukomanović, Sanda Rašković Ivić , Slaviša Ristić , Đorđe Vukadinović. Očekuje se i da će klubu pristupiti Veroljub Stevanović, Miroslav Aleksić i najverovatnije Dušan Petrović“, kaže za Danas izvor iz parlamenta Srbije. Dijana Vukomanović navodi da će taj klub biti simbol podrške Vuku Jeremiću i imaće mnogo više od pet potrebnih poslanika.

Prelaskom Miroslava Aleksića, lidera Narodnog pokreta Srbije, u novi poslanički klub, Socijaldemokratska stranka ostala bi bez potrebne većine. Aleksić juče nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje ovu informaciju, navodeći da poslanički klubovi nisu trenutno tema, posebno zato što sednice parlamenta neće ni biti do izbora. Osim toga, kako saznajemo, ukoliko bi trenutno podeljena SDS oko predsedničkih kandidata, podržala Jeremića, lider Narodnog pokreta Srbije ne bi ni imao razloga za selidbu u drugi poslanički klub.

Budući da su već podržali predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, očekuje se i da će Dušan Petrović i Veroljub Stevanović napustiti poslanički klub Demokratske stranke koji je dao jasnu podršku Saši Jankoviću. Ukoliko se to dogodi DS ostaće na trinaest poslanika.

Bez poslaničkog kluba ostaće i Liga socijaldemokrata Vojvodine, s obzirom da će Marinika Tepić rad u parlamentu nastaviti kao samostalna poslanica. Na primedbu da LSV očekuje da vrati mandat Tepićeva za Danas kaže da i ona očekuje da će se Liga vratiti na pravi opozicioni put.

„Nemam ja šta da vraćam Ligi, ja nigde nisam otišla. Bila sam i ostala dosledno i principijelno opoziciona narodna poslanica, za šta su me građani i birali da tako delujem protiv ove vlasti, jasno i glasno. I to sam časno i činila u Narodnoj skupštini. Nije čast u tome manipulisati voljom glasača, jer držite da je stranka vlasna nad mandatom. Čast je ne izneveriti ih“, kaže Tepićeva za Danas, poručujući da ako je Liga sposobna da uveri nekog drugog poslanika da joj se pridruži u njenoj politici, imaće poslanički klub, možda i veći.

Izlaskom Tepićeve LSV ostaje bez kluba i sa četiri poslanika, od kojih su tri iz LSV, dok je četvrti Goran Čabradi, lider Zelene stranke. On za Danas kaže da sa Nenadom Čankom još nije razgovarao o budućnosti poslaničkog kluba. Na pitanje da li može i među njima da nastane raskol zbog podrške nekom predsedničkom kandidatu, Čabradi odgovara pitanjem „zašto Zeleni ne bi mogli da imaju svog predsedničkog kandidata i zašto moraju da podrže nekog drugog“.

I dok se na jednoj strani raspadaju poslanički klubovi sa krhkom većinom, dotle je broj samostalnih poslanika narastao toliko da se mogu formirati bar dva poslanička kluba sa komotnom većinom. Osim bivše poslanice LSV, plejadi samostalaca pridružio se ovih dana i Dragan Jovanović, sada već bivši poslanik Nove Srbije , koji je isključen iz stranke. Bivša poslanica NS Dubravka Filipovska još nije odlučila da li će nastaviti kao samostalna poslanica ili deo neke druge stranke, dok Mladen Grujić, iako je izašao iz NS, kako saznajemo ostaje u ovom poslaničkom klubu .

Serija raspada poslaničkih klubova otpočela je izbacivanjem Rašković Ivić iz DSS, kada su se poslanici DSS podelili i ostali bez kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari