Šef austrijske diplomatije najavio pomoć Srbiji u borbi protiv korona virusa 1Foto: Pixabay/ Hans

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je sa austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom (Alexander Schallenberg) o bilateralnoj saradnji tokom epidemije korona virusa, saopštilo je jutros Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i dodalo da je Austrija spremna da uputi pomoć Srbiji.

Ministri su razgovarali o pandemiji korona virusa i merama koje dve vlade preduzimaju u cilju zaštite ljudskih života i efikasnog prevazilaženja posledica epidemije.

Šalenberg je istakao da je u situaciji u kojoj su sve zemlje fokusirane na borbu sa korona virusom, saradnja sa Zapadnim Balkanom i dalje visoko na listi prioriteta Austrije.

Najavio je pomoć koju je Austrija spremna da uputi Srbiji u vidu medicinske opreme i sredstava za opremanje privremenih bolnica. Takođe, ponudio je da, ukoliko postoji potreba, Austrija preuzme na dalje lečenje pacijente iz Srbije koji su u teškom stanju i nalaze se na intenzivnoj nezi, navodi se u saopštenju.

Dačić je zahvalio na najavljenoj pomoći i rekao da će nadležnim institucijama preneti spremnost Austrije da pomogne u lečenju najtežih bolesnika.

Ministri su se složili da je već sada potrebno započeti pripreme kako bi posle ublažavanja mera u borbi protiv pandemije obe države obnovile aktivnosti u punom kapacitetu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari