Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković juče je u ime Srbije preuzeo predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope.
Šestomesečno predsedavanje izvršnim telom SE Drašković je preuzeo od svog kolege iz San Marina Fjorenca Stolfija na kraju 117. zasedanja Komiteta ministara u Strazburu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković juče je u ime Srbije preuzeo predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope.
Šestomesečno predsedavanje izvršnim telom SE Drašković je preuzeo od svog kolege iz San Marina Fjorenca Stolfija na kraju 117. zasedanja Komiteta ministara u Strazburu.
Prilikom preuzimanja predsedavanja Drašković je rekao da je opredeljenje Srbije za Evropu bez ratova i granica sadržano i u sloganu tog predsedavanja: „Jedna Evropa – Evropa“. U tom okviru, naveo je Drašković, Srbija je definisala četiri glavna prioriteta: promovisanje osnovnih vrednosti Saveta Evrope, borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, izgradnju humanije Evrope i naročito promovisanje vrednosti i ciljeva Saveta Evrope u regionu jugoistočne Evrope.

Poljake čude protesti zbog dolaska Srbije na čelo SE

Varšava – Borci za ljudska prava u Poljskoj čude se protestima protiv toga što Srbija preuzima predsedavanje Savetom Evrope i upozoravaju da ne bi trebalo kažnjavanjem Srbije podsticati tamošnje nacionaliste. „Bolje je da Srbiji pomognemo da usvaja demokratske vrednosti nego da je eliminišemo, jer bi to dalo dalji podsticaj nacionalistima“ rekao je dnevniku Žečpospolita povodom protesta zbog dolaska Srbije na čelo SE profesor Roman Vjeruševski. Taj donedavni poljski predstavnik u Komitetu za ljudska prava UN upozorio je da, ako je SE mogla da predsedava Rusija, odgovorna za kršenje ljudskih prava u Čečeniji, zbog čega ne bi mogla Srbija. „Slaba saradnja s Hagom nije razlog da se Srbija kažnjava na takav način“ rekao je Vjeruševski.

– Kao država koja je i danas pod monitoringom Saveta Evrope imamo maksimalnu volju i obavezu da budemo skinuti s tog spiska – rekao je Drašković i precizirao da „i poslednji optuženi za ratne zločine moraju biti pronađeni, uhapšeni i isporučeni Tribunalu u Hagu“.

Liberasion: Srbija izvozi krizu u Strazbur

Pariz – Predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope preuzima Srbija, zemlja u punoj političkoj krizi. Taj izbor, koji je jednostavno rezultat toga što je prema alfabetskom redu došao red na Srbiju, nije mogao da dođe u gore vreme, piše juče pariski Liberasion. „Na čelu parlamenta je Tomislav Nikolić, veoma evroskeptičan potpredsednik stranke čiji lider Vojislav Šešelj u Hagu čeka suđenje za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni“, piše list. Prema oceni Liberasiona, odsustvo rešenja za pitanje Kosova teško pritiska srpske političke partije, „zarobljenike istorije i mitova prema kojima je Kosovo kolevka srpske kulture“. U strahu da mogu da budu označene izdajnicima, nijedna stranka ne želi da bude na vlasti onog dana kada će Kosovo proglasiti nezavisnost, piše pariski list.

Drašković je naveo da je u Vojvodini u službenoj upotrebi šest jezika, da u Srbiji nema izbornog cenzusa za nesrpske etničke zajednice, da Albanci u opštinama gde su većinsko stanovništvo uživaju sve povlastice primenjenog principa takozvane pozitivne diskriminacije, da nikome u Srbiji nije ugrožena njegova nacionalna kultura ili vera.
Šef diplomatije Srbije je rekao da „pojedinačnih ispada netolerancije i mržnje ima“, ali da njih žigošu i država i nevladin sektor i građani.
Govoreći o Balkanu, Drašković je rekao da je obaveza svih u Evropi „da se seme evropskih zajedničkih vrednosti i vrlina naročito uporno seje“ tim regionom, naglašavajući da je danas najpreča obaveza Evrope da se ne dozvoli nasilno pomeranje postojećih državnih granica na Balkanu. Podsećajući na otvorene granice u Evropskoj uniji, Drašković je rekao da „mudrost nalaže da takav status dobiju i postojeće državne granice na Balkanu, i to bez izuzetka.
– Tokom predsedavanja Srbija će se snažno zalagati za evropeizaciju Balkana jer će se tako izbeći i opasnost kosovizacije i regiona i Evrope i mnogih država u svetu – rekao je Drašković.
Na kraju govora Drašković je obavestio ministre o dogovoru o formiranju vlade demokratskog bloka u Srbiji i rekao da će predsednik skupštine Srbije Tomislav Nikolić podneti ostavku na tu funkciju.
Dolazak Srbije na čelo Komiteta ministara bio je predmet žestokih kritika proteklih dana.
– Naše vrednosti su dijametralno suprotne onima za koje se zalaže stranka kojoj pripada Nikolić – izjavio je prekjuče predsednik Parlamentarne skupštine SE Rene van der Linden, izrazivši zaprepašćenje zbog tog izbora.
Poljski list Žečpospolita piše da je Strazbur već nekoliko nedelja preplavljen protestnim pismima velikih međunarodnih organizacija za ljudska prava, kao što su Hjuman rajts voč ili Open sosajeti fand koje, kao i tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte, zahtevaju da se Srbiji oduzme pravo na predsedavanje kao zemlji koja krije ratne zločince.
– Kao i svaka druga zemlja članica, Srbija ima pravo na predsedavanje – rekao je poljskom listu portparol SE Matjaž Gruden.
On je izjavio da se SE ne meša u unutrašnje stvari zemalja članica, mada je dopustio da je generalni sekretar SE izrazio uznemirenje zbog toga što je Skupština Srbije izborom radikala Tomislava Nikolića za svog predsednika izabrala nacionalistu iz kruga Miloševićevih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari