Sejdinović: Tužilaštvo evidenciju napada na novinare prilagođava političkim potrebama 1Foto: Dejana Majstorović

Novinar i koordinator Saveta za medije Skupštine slobodne Srbije Nedim Sejdinović izjavio je da Republičko javno tužilaštvo ima „neku svoju evidenciju napada na novinare koju vodi na misteriozan način i prilagođava je političkim potrebama“.

„Ako oni procene da neki napad nije krivično delo, oni ga kao takav i ne vode. Kadija te tuži, kadija ti sudi, kadija određuje da li si napadnut ili nisi. To je neprihvatljivo“, rekao je Sejdinović u intervjuu Cenzolovki.

On je naveo da otkako postoji Stalna grupa za bezbednost novinara broj napada na novinare se neprestano povećava.

„Postavlja se pitanje da li je njena jedina svrha da fingira da država nešto radi po tom pitanju“, rekao je Sejdinović, navodeći da „način na koji tužilaštvo tretira napade na novinare samo ohrabruje napadače“.

Komentarišući nedavni intervju republičke javne tužiteljke da se broj napada na novinara smanjuje, on ocenjuje da „Zagorka Dolovac ni po čemu nije dorasla svojoj izuzetno važnoj funkciji“.

„Jednostavno rečeno, ona ni po čemu nije dostojna da bude republički javni tužilac. I postalo je sasvim jasno da snosi ogromnu odgovornost za razoreno društvo u kojem živimo“, rekao je Sejdinović.

Sejdinović je novinar koji je dobio veliki broj pretnji, od kojih ogromna većina nije nikada procesuirana.

„Što se mene tiče, nisam se uplašio, ali možemo da vidimo da su neke naše kolege postale manje od makovog zrna i da izigravaju nekakvu ‘konstruktivnu opoziciju’. A ‘konstruktivnoj opoziciji’ ne slede pretnje, već nagrade“, kaže Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari