Američki predsednik Džordž Buš primiće danas u Beloj kući predsednika Kosova Fatmira Sejdiua, premijera Hašima Tačija i ministra spoljnih poslova Skendera Hisenija. Biće to prvi susret predsednika Buša sa najvišim zvaničnicima Kosova nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Američki predsednik Džordž Buš primiće danas u Beloj kući predsednika Kosova Fatmira Sejdiua, premijera Hašima Tačija i ministra spoljnih poslova Skendera Hisenija. Biće to prvi susret predsednika Buša sa najvišim zvaničnicima Kosova nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Očekuje se da američki predsednik zvaničnicima Kosova izrazi snažnu podršku svoje zemlje naporima vlade Kosova na stvaranju demokratske, multietničke države čije će institucije služiti svim građanima Kosova. Najviša delegacija Kosova je u petak razgovarala sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs i američkim sekretarom odbrane Robertom Gejtsom.
Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu izjavio je da „ima znakova da su Srbi sa Kosova shvatili novu realnost, da su oni deo te realnosti i da će se više angažovati“ u kosovskim institucijama.
– Dobra je činjenica da su oni u vladi i u parlamentu Kosova i da ćemo zajedno graditi bolji život i budućnost za sve građane – rekao je Sejdiu i dodao da će pojačati aktivnosti na integraciji Srba u kosovsko društvo.
On je takođe izrazio uverenje da će SAD i EU „izvršiti pritisak“ na politiku Beograda koja, kako je rekao, „tera te ljude da budu neaktivni i izolovani“.
Komentarišući razgovore sa najvišim američkim predstavnicima, Sejdiu je rekao da su „ti razgovori prilika da se potvrdi podrška SAD demokratskom i ekonomskom razvoju Kosova. Prema njegovim rečima, važno je da se Kosovo razvija u ekonomskom smislu i da ima dobru podršku SAD i EU, kako bi bilo „demokratska država za sve svoje građane“ i kako bi se „ostvarila orijentacija predviđena planom Martija Ahtisarija“.
Episkop raško-prizrenski Artemije juče je protestovao zbog susreta američkog predsednika Džordža Buša sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.
U saopštenju Eparhije raško-prizrenske navedeno je da je Artemije ocenio da će Buš, kako je rečeno, naneti beščašće svom položaju i ukaljati dobro ime američkoj naciji ako primi tako zloglasnog teroristu, ratnog kriminalca i vođu klanova organizovanog kriminala. Artemije je pozvao Buša da „kao verujući hrišćanin i međunarodni vođa, otkaže čudovišni sastanak“ sa Tačijem.
Takav sastanak je, smatra Artemije, osobito uznemiravajući u svetlu aspiracija predsednika Buša kao vođe, kako je navedeno, u borbi pristojnog sveta protiv globalnog terorizma džihada.
„U drugom kontekstu, on (predsednik Buš) je izjednačio povezivanje sa teroristima kao dogovaranje sa nacistima pred Drugi svetski rat“, rekao je Artemije i zapitao da li je američki predsednik sada promenio mišljenje. Artemije tvrdi da je, kako je rekao, dobro poznat Tačijev kriminalni dosije.
„Pod nadimkom Zmija, Tači je jedan od tri najvažnije figure albanske mafije, sa centrom na Kosovu, koja operiše drogom, belim robljem, a oružje krijumčari širom Evrope“, tvrdi Artemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari