Selaković: Srbija izvršava presude Evropskog suda za ljudska prava 1Foto: MSP

Srbija ostaje u potpunosti posvećena izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i to smatra jednom od ključnih obaveza svih članica, a podržava jačanje integriteta i uloge Suda, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na onlajn ministarskom sastanku Saveta Evrope (SE).

Selaković je ukazao da Savet Evrope treba da ostvari veće jedinstvo članica u cilju zaštite zajedničkih vrednosti i principa demokratije, ljudskih prava i vladavine prava i da se reafirmiše kao jedinstveni panevropski forum za inkluzivnu diskusiju i saradnju na bazi jednakosti država članica, navodi se u saopštenju.

Multilateralizam počiva na poštovanju međunarodnog prava, a principi teritorijalnog integriteta i suvereniteta su temelj međunarodnog pravnog poretka, istakao je srpski šef diplomatije.

Zaštita zdravlja stanovništva jedan od glavnih zadataka svih država, a Srbija ozbiljno shvata svoju ulogu i obaveze koje proističu ne samo iz njenog članstva u Savetu Evrope, već i iz njene duboke opredeljenosti i posvećenosti principima ravnopravnosti, nediskriminacije, solidarnosti i saradnje, kojima smo se vodili prilikom široke kampanje vakcinacije, kazao je Selaković.

On je podsetio da je Srbija pružila pomoć i regionu, jer veruje da se ovaj problem može rešavati jedino u saradnji sa drugima.

Selaković se istakao da Srbija ima jedan od najnaprednijih zakonskih okvira za zaštitu nacionalnih manjina, ali da ne smatra da je posao završen, već konstantno radi na unapređivanju institucionalnog i pravnog okvira, kao i na njegovoj efikasnoj primeni.

Srbija snažno podržava Istanbulsku konvenciju, koja predstavlja zlatni standard u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, rekao je Selaković, koji je zahvalio Nemačkoj na uspešnom predsedavanju i poželeo mnogo uspeha Mađarskoj kao budućoj predsedavajućoj SE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari