Selaković: Srbija napokon počela da poštuje samu sebe 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je prisustvo Aleksandra Vučića u Parizu, gde se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, prilika da se obnovi saznanje o srpskim žrtvama.

On je gostujući u Dnevniku RZTS istakao da smatra da je današnji Vučićev sastanak sa Angelom Merkel „suštinski strateški“.

Predsednik Vučić će danas ispred Trijumfalne kapije u Parizu sa ponosom nositi cvet – Natalijinu ramondu, što znači da je Srbija napokon počela da poštuje samu sebe, naveo je Selaković i dodao da je samopoštovanje bitno za odnos prema srpskim žrtvama i njihovom uspehu u Prvom svetskom ratu.

Napominje da Vučić tamo predstavlja i današnju, i Srbiju od pre 100 godina, ali i Srbiju budućnosti.

Današnja Srbija je počela da staje na svoje noge, da gradi partnerstva i prijateljstva, navodi Selaković.

Upravo je, kako ističe, prisustvo u Parizu sa liderima sveta pokazatelj koliko se ceni uloga Srbije, ali i prilika da sa zemlje počne da se skida kobna senka devedesetih.

Prilika je da se obnovi saznanje o srpskim žrtvama, srazmerno najvećim u Prvom svetskom ratu, kada je Srbija izgubila 28 odsto populacije, odnosno 62 odsto muškaraca starosti od 18 do 55 godina, navodi Selaković.

Međutim, naglašava da će odnos prema nama najviše zavisiti od nas samih.

„Strateški sastanak sa Merkelovom“

Pre same ceremonije u Parizu, Vučić se sastaje sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, što je, kako ocenjuje, suštinski strateški sastanak.

Selaković kaže da će biti reči o KiM, regionalnoj stabilnosti, ali i ekonomskoj saradnji.

Navodi da je, prema poslednjim podacima, broj radnih mesta u Srbiji koja su otvorile nemačke kpompanije 52.220, što je, dodaje, Vučićeva zasluga.

Veruje da će današnji sastanak sa Emanuelom Makronom biti pripremni susret za posetu francuskog predsednika Srbiji, ali da će se razgovarati i o KiM, jer je to nezaobilazna tema.

Što se tiče nedavnog pojavljivanja kosovske zastave u Parizu, Selaković smatra da je Vučić pokazao da ne naseda na provokacije i veruje da će postupiti mudro i tokom sastanka sa Makronom.

Generalni sekretar predsednika kaže da se Vučić već sinoć dva puta sastao sa Makronom, da su razgovori bili srdačni i da su govorili i o poseti Beogradu.

Vučić se, navodi Selaković, sreo i sa ruskom šefom diplomatije Sergejem Lavrovim sa kojim je razgovarao o poseti Vladimira Putina Srbiji, a sastao se i sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom.

Osvrnuo se i na juče održanu vojnu vežbu „Vek pobednika“, i ocenio da je dokazano da u Srbiji postoji strateško planiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari