Selaković: Srbija očekuje da će Lajčakov angažman doprineti napretku dijaloga s Prištinom 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ MO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković preneo je danas specijalnom predstavniku Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku da Srbija očekuje da će njegov angažman doprineti napretku dijaloga u cilju postizanja političkog i kompromisnog rešenja.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Selaković je dodao je da je Srbija spremna da sarađuje sa svim akterima međunarodne zajednice koji mogu da pomognu u rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, ali da Brisel ostaje centralno mesto za dijalog.

„Dijalog i kompromis jedini su pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine“, rekao je Selaković i podvukao da bi krajnji ishod kompromisa bila situacija u kojoj „ni jedna strana ne dobije sve, a svi dobiju dovoljno“, dodaje se u saopštenju.

On je rekao i da je „Beograd ispunio sve obaveze iz dijaloga, dok Priština, ni osam godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je Zajednica srpskih opština“.

„Dijalogu smo pristupili verujući u EU kao snažnog i kredibilnog garanta sprovođenja svih dogovora koji su postignuti, zato sa punim pravom očekujemo aktivnosti Brisela prema Prištini usmerene na ispunjavanje obaveza preuzetih iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština“, rekao je.

Dodao je da je poslednjim izjavama kosovskog premijera Aljbina Kurtija „jasno potvrđeno… odsustvo spremnosti Prištine da to sprovede“.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je Srbija posvećena dijalogu, kao i miru u i stabilnosti u regionu, i da je spremna za nastavak razgovora, dok, s druge strane, Priština kontinuirano pokazuje da suštinski nije zainteresovana za normalizaciju odnosa.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Selaković je rekao da je članstvo Srbije u EU strateško opredeljenje njene spoljne politike, ukazavši da napredak postignut u reformskom procesu nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora.

Sastanku Selakovića sa Lajčakom prisustvovao je i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Balkan Metju Palmer, sa kojim je šef srpske diplomatije prethodno imao i odvojeni sastanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari