Selaković: Srbija podržava iranski nuklearni sporazum 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je rekao da su osnosi Srbije i Irana na visokom nivou, te da Srbija podržava nuklearni sporazum Irana i velikih sila.

„Dve države, Srbija i Iran, su dve prijateljske države koje imaju veoma dobre političke odnose i koje jedna drugoj pružaju međusobnu političku podršku u međunarodnim forumima,“ rekao je Selaković u intervjuu iranskoj novinskoj agenciji IRNA.

Dodao je da visok nivo odnosa u politici treba „preneti i na ekonomsko polje“. Selaković je istakao da postoji dosta prostora za produbljivanje odnosa dve zemlje u čemu će pomoći potpisan Memorandum o razumevanju i pozvao je iransku delegaciju da poseti Beograd.

Srbija je, dodao je, ponosna na činjenicu da je jedna od retkih zemalja u svetu koja ima dobre odnose sa svim zemljama u Persijskom zalivu.

„Podržavamo nuklearni sporazum koji je sklopljen izmedju Irana i velikih sila. Mislim da je to zaista važno ne samo za vašu zemlju već i za region i za ceo svet“, rekao je ministar i dodao da se nada da će dogovor u Beču uskoro biti postignut.

Još jednom je zavalio Iranu na „principijelnoj kontinuiranoj podršci Srbiji“ po pitanju dijaloga sa Prištinom.

Dodao je i da Srbija želi da radi na odnosima sa Prištinom, ali da sa druge strane ne vide tu volju, te da u Beogradu izraelsko priznavanje Kosova nije naišlo na dobre reakcije.

„Srbi neće zaboraviti da Iran nije i neće priznati separatizam kosovskih Albanaca“, rekao je Selaković.

Zasluge za uspešnu borbu Srbije protiv širenja zaraže korona virusa Selaković je pripisao predsedniku Aleksandru Vučiću, na čiju su inicijativu, kako je naveo, formirane dve radne grupe koje su se borile protiv širenja zaraze i za opstanak ekonomije.

„Ponosni smo na činjenicu da je naša država Srbija uspela da bude jedna od najboljih evropskih zemalja u borbi protiv kovida-19, što znači da, pre svega, uspevamo da imamo jednu od najnižih stopa smrtnosti u regionu, a drugo je da smo uspeli da nabavimo dovoljno vakcina za započinjanje vakcinacije. U ovom trenutku možemo sa ponosom reći da smo uspeli da vakcinišemo više od jedne trećine naše odrasle populacije“, dodao je ministar.

Kao osnovu za poboljšanje Srbije i Irana selaković je naveo i sličnost dveju naroda i kultura.

„U srpskom jeziku postoji više od hiljadu reči koje dolaze iz persijskog jezika, a mnogo Srba to ni ne zna“, dodao je.

Ponovio je da Srbija teži ulasku EU, ali je naveo da Srbiju od drugih država Zapadnog Balkana razlikuje to što je vojno neutralna i ne želi da udje u NATO.

Ministar Selaković je prošlog vikenda boravio u dvodnevnoj poseti Iranu gde se sastao sa najvišim zvaničnicima te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari