Selaković: Unapređenje regionalne saradnje je jedan od prioriteta Vlade Srbije 1Nikola Selaković Foto: Beta/ Milan Obradović

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas na video-konferenciji „Berlinskog procesa” da nova Vlada Srbije, među svojim prioritetima, ima dalje angažovanje na unapređenju regionalne saradnje, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je u obraćanju ministrima inostranih poslova učesnica „Berlinskog procesa”, rekao da je od suštinske važnosti što su u fokus skupa stavljene dve teme: pitanje mladih, posebno njihova saradnja na zapadnom Balkanu, i uloga civilnog društva u regionu.

On je ocenio da savremeni fenomen migracije mladih ljudi nije izazov sa kojim se suočava samo Srbija, već i ceo region, ali i mnoge druge evropske zemlje, uključujući i neke od članica EU.

Podsetio je da je Vlada Srbija je u martu usvojila „Ekonomsku migracionu strategiju 2021-2027”, a njen prvi trogodišnji Akcioni plan se posebno odnosi na mlade ljude i predviđa vrlo konkretne mere kao što su primena programa „Moja prva plata”, bespovratna pomoć za mlade poljoprivrednike, kontinuirana pomoć mladim naučnicima i istraživačima, unapređenje mera za obezbeđivanje stanovanja…

Osvrćući se na pitanje uloge civilnog društva u regionu, što je bila druga tema današnjeg sastanka, Selaković je istakao da je Vlada Srbije spremna, u svakom trenutku, na saradnju sa civilnim sektorom.

On je pozvao učesnice „Berlinskog procesa” da razmotre mogućnost da Fondu za zapadni Balkan doprinesu odgovarajućim donacijama, kao jedinoj regionalnoj organizaciji koja je u isključivoj nadležnosti ministara spoljnih poslova i predstavlja njihovo jedinstveno sredstvo za unapređenje regionalne saradnje, ali on istovremeno služi razvoju civilnog društva i produbljivanju kontakata među građanima regiona.

Reagujući na stavove koje je na konferenciji iznela ministarka inostranih poslova Privremenih institucija samouprave (PIS) u Prištini Meljiza Haradinaj Stubla, Selaković je izrazio žaljenje što ona „nije razumela smisao formata i razloge zbog kojih je savezna kancelarka Angela Merkel 2014. godine inicirala Berlinski proces”, navedeno je u saopštenju.

Selaković je naglasio da bi bilo bolje da se PIS u Prištini posvete sprovođenju sporazuma iz Brisela i formiranju Zajednice srpskih opština, umesto što zloupotrebljavaju format „Berlinskog procesa” za iznošenje jednostranih viđenja događaja iz prošlosti, napomenuvši da je smisao ovog procesa budućnost regiona i sve što može da je učini boljom.

Ministarskom sastanku učesnica „Berlinskog procesa” prisustvovala je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari