Senad Pećanin: BiH se ne može podeliti mirnim putem 1Foto: klix.ba

Bojim se da sudbina mira u Bosni i Hercegovini više nije u rukama ni Milorada Dodika, ni Aleksandra Vučića, ni u rukama Bakira Izetbegovića i Sefera Halilovića, nego da o ovdašnjem krhkom miru odlučuje Vladimir Putin.

Ukoliko ruski predsednik odluči da geostratešku poziciju svoje zemlje ojača novim ratnim žarištem, ovaj put na Balkanu, boljeg izvođača radova od Dodika ne može poželeti – ističe za Danas Senad Pećanin, novinar i politički analitičar iz Sarajeva.

Prema rečima našeg sagovornika, „veći i drskiji izazov i državi BiH i visokom predstavniku međunarodne zajednice od održavanja referenduma, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH, Dodik trenutno nije mogao napraviti“.

– NJegove svakodnevne verbalne provokacije nakon referenduma sada izgledaju banalno i sledeći logičan korak mora biti još žešći: srpska čizma na granicama „jedinog srpskog dobitka u ratovima devedesetih“. A to znači zapadna srpska država na nekih par stotina metara zračne linije od zgrade Predsedništva BiH u Sarajevu, Baščaršije i Vijećnice – napominje Pećanin za Danas.

On podseća da ima onih koji tvrde da novi rat u BiH nije moguć.

– Ali, oni moraju znati da utemeljenost takve tvrdnje leži na pretpostavci da su Bošnjaci spremni da bez rata prihvate novu geopolitičku realnost po kojoj im je namenjena pozicija evropskih Palestinaca. Istorija nas uči da su se raspadale i mnogo snažnije i važnije države od BiH, pa ne vidim zašto ne bi bilo moguće da takvu sudbinu doživi i Bosna. Ali, siguran sam da se BiH ne može raspasti mirnim putem. Onaj ko računa i ide na podelu države mora znati da je – izabrao rat – smatra sagovornik našeg lista.

Pećanin napominje da je „višegodišnje zapadno popuštanje Dodikovoj paralizi funkcioniranja države konačno došlo na naplatu“.

– Umesto da su omogućili institucijama države da ga uhapse zbog drske pljačke, kriminala i korupcije sada bi ga hapsili, a ne znaju kako, zbog politike. Kad su strani tužitelji došli do dokaza da je Dodik pepeljare za zgradu Vlade RS u Banjaluci plaćao po 6.000 evra – na njegov zahtev izbacili su strance iz Odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH. Svaka mera Zapada protiv RS sada bi bila kontraproduktivna. Jedina razumna meta mogli bi biti Milorad Dodik i krug njegovih najbližih političkih, kriminalnih, policijskih i medijskih saradnika. Referendumom održanim uoči izbora postigao je dva cilja: oslabio je opoziciju u RS i ojačao Bakira Izetbegovića i njegovu lopovsko-nacionalističku vlast u Federaciji BiH – zaključuje Senad Pećanin za Danas.

U Tužilaštvu BiH formiran je predmet u kojem se već oko 20 dana sprovode određene aktivnosti u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH. Prikuplja se određena dokumentacija, a određene osobe biće pozvane u Tužilaštvo, saopšteno je juče iz ove pravosudne institucije.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović izdao je obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na ovom predmetu. Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu biće obezbijeđeni svi potrebni tužilački resursi za efikasan rad na predmetu.

Kako je Danas već izvestio iz izvora bliskih vlasti u Sarajevu, za Dodikom biće raspisana poternica ne bi li se priveo, odnosno uhapsio zbog održavanja referenduma. To praktično znači da će Dodiku biti onemogućeno kretanje izvan granica RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari