Sergej Trifunović se izvinio jevrejskoj opštini zbog "prejakog poređenja" 1Sergej Trifunović Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović izvinio se danas predstavnicima Jevrejske opštine Beograd ako je njegovo poređenje, izneto u nastojanju da „spoji levo i desno“, zvučalo preterano.

„Ako je to zazvučalo preterano, ja se svima izvinjavam. Pre svega samom sebi, jer to se kosi sa onim u šta ja verujem. No, međutim, jasna vam je moja namera kao i poenta, vi ste bez sumnje pametni ljudi“, napisao je Trifunović u otvorenom pismu Jevrejskoj opštini Beograd.

Jevrejska opština Beograd uputila je juče otvoreno pismo lideru Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeju Trifunoviću u kome ga je optužila za „gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije ‘Judenfrei’ državom“.

Prethodno je Trifunović izjavio da je „i levičaru i desničaru stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvetu koja funkcioniše. A sada, da li kući drži sliku Draže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar“.

Odgovarajući Jevrejskoj opštini Trifunović je u pismu naveo da je „u nastojanju da spoji levo i desno u svojoj nužnosti makar do Slavije, upotrebio sasvim sigurno i prejako poređenje, rekavši da mi je svejedno da li neko drži na zidu sliku Broza ili Ljotića“.

„Mogao sam reći Draže, on se baš i nije ubio od akcijanja za vreme rata, te nije mnogo ni zgrešio, ali ja sam rekao Ljotić. A on jeste fašista, bez daljnjeg, to uopšte nije sporno“, napisao je između ostalog Trifunović.

On je dodao i da se ne seća da je Jevrejska opština Beograd reagovala povodom fašističkih napada vođe Srpske desnice Miše Vacića, lidera radikala Vojislava Šešelja, pa i samog predsednika Aleksandara Vučića.

Igor Ginzberg: Nisam aktivan član PSG-a već godinu dana

„Pošto se, u Vašem odgovoru Jevrejskoj opštini Beograd (JOB), pominjem kao istaknuti član PSG, obaveštavam Vas da već više od godinu dana nisam aktivan član Pokreta, mada se nisam formalno isčlanio. To ću učiniti prvom prilikom. Kao član JOB, u potpunosti podržavam stavove JOB u vezi Vaše izjave kojom se izjednačavaju svi građani Srbije, bez obzira ‘čija im slika visi na zidu’. Izjednačavanje zločinaca i njihovih žrtava potpuno je neprihvatljivo, navodi se u pisanoj izjavi Ginzberga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari