Sergej Trifunović uputio otvoreno pismo Vučiću 1Sergej Trifunović Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Njegovo pismo prenosi u celosti:

„Poštovani predsedniče Vučiću,

Predsedniče svih građana Srbije, barem Ustav tako nalaže. U našem narodu kaže se da je svakog čuda tri dana dosta. Pa tako i meni saradnici kažu „eto, prođe i više od tri dana bajata je tema“. Hm, ne bih se složio.

Prilikom Vašeg gostovanja na TV Prva 21. februara,  više puta ste me pomenuli i svrstali  me u talog društva (jedno veoma časno društvo, imajući u vidu koga ste još na taj način izvređali) i to zbog objave na tviter nalogu. Predsedniku jedne države ne dolikuje da svoje građane naziva talogom, ološima, kretenima, lopovima… Čak ni kad treba da komentariše propalog glumca i narkomana, prostaka kome smrdi iz usta i koji krade pare od bolesne dece. Jer, ipak ste Vi Predsednik i Vas obavezuje Ustav.  

Često, odnosno svakodnevno, određene ljude nazivate lopovima. Vi kao „najbolji student prava“ znate da je prikrivanje i neprijavljivanje krivičnog dela, takođe krivično delo. Zato bih Vas zamolio da kao jedan vrstan pravnik i kao predsednik koji se obavezao da poštuje Ustav i zakone, prijavite Vaša saznanja. Nema potrebe da to iznosite na televiziji, već kao najbolji student prava jednom i praktično upotrebite stečeno znanje diplomiranog pravnika. Ali to je sada manje bitna tema. Ako Vas za šest godina studiranja nisu tome naučili, neće ni meni poći za rukom jednim pismom. 

Vratimo se sada na tvit za koji ste prvo rekli da ne znate o čemu se radi, a posle da su Vas obavestili o tome šta jedan propali narkoman tvituje. Opet jedna narodna – „dokon pop i jariće krsti“. Očigledno da zbog toga ne spavate celu noć, jer pratite šta, ko i  gde piše protiv Vašeg „nikad boljeg režima“. Ispavajte se kao čovek jer zbog Vaše neispavanosti brljavite, A kad Vi brljavite, Maja stisne zvonce pa se ne izglasa zakon o lečenju bolesne dece. Ili se umanje penzije. Ili ne date Gašića i Lončara. Ili Jutka „ljubka i volka“, ali na „malo grublji način“.

Elem, kritika sistema se ponekada izražava kroz ironiju, uglavnom na tviteru, jer ukazivanje na manjkavosti sistema jedino je moguće ostvariti kroz taj medij pošto su svi ostali prebukirani Vašom pojavom. Kakve veze ima pomenuti tvit sa još jednom narodnom izrekom „umiljato jagnje dve ovce sisa“, verovatno to što i tvit i narodna izreka ukazuju  na neravnopravnost, ondosno da je nekome dozvoljeno nešto što drugome nije. Poštovani Predsedniče, tokom tog gostovanja više puta ste pomenuli Ustav. U skladu sa Ustavom i zakonom  Srbije nije mi jasno šta ste čestitali gospođi Ani Brnabic? Da li je ona povlašćena u odnosu na druge građanke LGBT populacije u Srbiji?

Vi ste čestitali i gospođi Đorđević,  da li mozete da nam objasnite njen status? Samohrana majka? Sve Vas ovo pitamo jer postoje građanke koje bi takođe  želele, ali ne znaju kojim putem da dođu do  prava  koja ste sami priznali  pomenutim gospođama. Možda Vam je sada jasniji pomenuti tvit i na šta sam hteo da ukažem.

Nažalost, nisam siguran da odgovor možemo dobiti od nekoga ko je 20 godina političku reputaciju gradio na agresivnoj mržnji prema svima koji su drugačiji, ali dajem Vam šansu da me javno razuverite.  

I za kraj, kad smo već počeli , da i završimo sa  narodnom izrekom, a u vezi je sa Vašom konstantnom potrebom da pricate kako niste lopov i kako ste oličenje pristojnosti i poštenja. Izreka kaže ‘ko o čemu…'“

Sergej Trifunović,
Predsednik Pokreta slobodnih građana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari