Server: Tramp traži bilo kakav međunarodni uspeh da skrene pažnju sa suđenja u Senatu 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp traži bilo kakav međunarodni uspeh koji bi skrenuo pažnju sa njegovog impičmenta i suđenja u Senatu, izjavio je za Kosovo onlajn profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu i ekspert za Balkan Danijel Server.

On je istakao da nije realno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi pre formiranja kosovske vlade, a veruje da neće biti vođen ni u vreme predizborne kampanje u Srbiji.

Server smatra da Priština i Beograd moraju istovremeno povlačiti poteze, odnosno ukinuti takse i prekinti kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Na pitanje da li je razmena teritorija i dalje na stolu, Server kaže da je to „zombi ideja“ koja luta svetom, tražeći nekoga ko će je oživeti.

„Ne bih bio iznenađen da pronađe nekoga, ali ne mislim da je to dobro ili izvodljivo. Glavna barijera je fundamentalno diplomatska, a to je reciprocitet. Šta god Srbija da dobije na severu, moraće da ekvivalentno da na jugu, a isto važi i za Kosovo. Mislim da niko nije spreman za to“, rekao je Server.

On je istakao da misli da je dogovor Beograda i Prištine moguć i da će morati da podrazumeva da Srbija u nekoj formi prihvati kosovsku nezavisnost i teritorijalni suverenitet, kao i razmenu diplomatskih predstavnika na nivou ambasadora.

Takođe će biti potrebne jasne odredbe u vezi sa zaštitom manjina i srpske kulturne i verske baštine na Kosovu, kao i jednakom zaštitom manjina, uključujući i albansku u Srbiji, kazao je Server.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari