Potpredsednik Američkog instituta za mir Danijel Server smatra da posle odluke Međunarodnog suda pravde (MSP) po kojem proglašenje nezavisnosti Kosova nije nelegalno, Beograd treba da se okrene pitanjima najvažnijim za stanovništvo zemlje, a to je prijem u EU.


Server je u izjavi agenciji Beta naglasio da očekuje da će do kraja

godine većina zemalja članica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija priznati Kosovo, ili kako je rekao, da će priznati „već postojeće političko rešenje“.

„Ako proglašenje (nezavisnosti) nije nelegalno i ako je Kosovo već

priznalo 69 država, a nove će da uslede, vreme je da se Beograd okrene pitanjima koja su najvažnija za njegovo stanovništvo, a to je članstvo u EU“, izjavio je Server.

Ocenjujući položaj Beograda i Prištine posle izrečenog mišljenja

MSP, Sever je rekao da je Sud odgovorio precizno na pitanje koje je formulisao Beograd i zaključio da nema zabrane za proglašenje nezavisnosti Kosova.

„Ova odluka razara osnovu poziciju Beograda i vraća pitanje

suvereniteta Kosova na pravu adresu – na druge suverene države“, naglasio je Server i pozvao Beograd da sada postavi drugo pitanje, a to je „šta je najbolje za Srbiju i za Srbe“.

Server je ocenio da nema prostora za pregovore između Beograda i

Prištine o statusu, ali je izrazio nadu da će Generalna skupština UN pozvati Beograd i Prištinu da reše brojna praktična pitanja kroz direktne pregovore, „s ciljem uspostavljanja dobrosusedskih odnosa potrebnih za članstvo u EU“.

„Nema mogućnosti za pregovore o statusu Kosova, o kome Priština ne želi da razgovara. Beograd, međutim ima legitimni interes za dobrobit Srba i srpskih svetinja na Kosovu“, rekao je Server i naglasio da o tim pitanjima Srbija treba da razgovara sa Prištinom. Server je još naveo da ne veruje da je moguće da se dve strane slože o podeli Kosova, pošto bi podela Kosova morala da uključi i delove južne Srbije kao i severno Kosovo i dodao da ne veruje da Beograd i Priština žele da preuzmu odgovornost za destabilizaciju Makedonije i Bosne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari