Šešelj: Da li Aleksandar Vučić hoće da se odrekne srpske teritorije? 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević (arhiva)

Aleksandar Šešelj, poslanik Srpske radikalne stranke na počletku zasedanja Skupštine Srbije ocenio je skandaloznom izjavu američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota da je Kosovo suverena država i da kosovska vlada nije takozvana i upitao zbog čega je izostala reakcija Vlade Srbije.

„Da li je moguće da je takva izjava u Vladi Srbije prošla bez ikakvih reakcija? SAD su očigledno u većem rangu nego ostale države i ne može se očekivati da se protera ambasador, iako bi to bilo poželjno i to bi trebalo da uradi jedna suverena država. Ali, Srbija bi mogla bar da uputi protestnu notu koju smo slali i za mnogo manje stvari“, rekao je Šešelj u Skupštini Srbije.

Poslanik radikala upitao je da li je moguće da srpski poslanici pričaju o migratornim pticama dok se u drugim parlamentima priča o razmeni državne teritorije.

„Britanski parlament je nedavno podneo izveštaj pod nazivom ‘Ujedinjeno kraljevstvo i Zapadni Balkan’, gde se na 150 strana bave balkanskim državama. U delu koje se tiče Srbije se kaže da će se izvršiti napori i ohrabriti institucije u Beogradu da se omekša stav prema NATO i produbi saradnja NATO i Srbije u budućnosti. Da li to znači da će Srbija da postane član NATO?“, upitao je on.
Šešelj je naveo i da je specijalni izvestilac za EU nedavno predao izveštaj Evropskom parlamentu o napretku Srbije ka putu evrointegracija i da su onda usledili amandmani na taj izveštaj.
“Najviše poslanika podnelo je amandman da se ne isključuje korekcija granica i razmena teritorija, kao ishod dijaloga koji vode Beograd i Priština. Dakle, ne samo korekcija granica nego i razmena teritorija, pa pitam predsednika Srbije na osnovu kog pravnog akta pregovara o promeni teritorije, odnosno ustupanju dela teritorije. Podsećam da se zakleo u Skupštini da će čuvati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i Kosova i Metohije u sastavu Srbije“, rekao je Šešelj.

I Ðorđe Komlenski poslanik Pokreta socijalista je reagovao na izjavu američkog ambasadora, te upitao ministarstvo spoljnih poslova šta će preduzeti zbog njegove izjave.

“Moje pitanje je šta će po ovom jednom u nizu incidenata koje je učinio Kajl Skat kao ambasador SAD biti preduzeto. Ovo je jedno od najflagrantnijih kršenja diplomatskih običaja i ponižavanja Srbije od strane ambasadora. Očekujemo da ministarstvo reaguje na odgovarajući način i nadam se da neće čekati zakonski rok da dostave odgovor na ovo poslaničko pitanje“, rekao je Komlenski.
Izjavu ambasadora SAD osudio je i Đorđe Vukadinović, poslanik Poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije. On je postavio pitanje o jedinstvu u Vladi Srbije, rekavši da ministri vode polemiku na važne međunarodne teme i pozvao premijerku Anu Brnabić da smeni jednog od „zavađenih“ ministara – Zoranu Mihajlović ili Aleksandra Vulina.
Srđan Nogo, poslanik Dveri pitao je predsednika Srbije i koordinatora službi bezbednosti Nebojšu Stefanovića da li je premijerka Ana Brnabić potpisala Dablinski sporaztum i da li naše službe bezbednosti prate kontakte koje ona i njen brat imaju sa bezbednosnim službama Hrvatske. On je podsetio da Dablinski sporazum obavezuje države EU i potpisnice da i po njemu o azilu migranata odlučuje država u kojoj su migranti prvi put tražili azil i ostavili otisak prsta. Evrospki sud pravde nedavno je podržao svojom odlukom, odluke Austrije i Slovenije da deportuju tražioce azila nazad u Hrvatsku i time podržao pomenuti Dablinski propius. Nogo je ponovio i da je više od milion i sto hiljada migranata tražilo azil i ostavilo otisak prsta u Srbiji i da li to znači da ćese na osnovu Dablinskog sporazuma Srbija naći u haosu.
“Tražio sam više puta bezbednosnu procenu Ane Brnabić, jer se na ovako odgovorne funkcijene mogu dovoditi osobe koje imaju strano državljanstvo , koja su ucenjena ili koja nemaju porodicu . Odgovornost je na onima koji su je predložili ,kao i onima koji su glasali za nju u Skupštini “, rekao je Nogo .

Jovanović: Fantomski i nekompetentni direktori muzeja
Jovan Jovanović, poslanik poslaničkog kluba Samostalni poslanici pitao je ministra kulture da li namrerava nešto da preduzme povodom nezakonitog postavljenja v.d direktora Narodnog muzeja Bojane Borić Brešković. On je pojasnio da je Breškovićevoj mandat istekao 13.juna, što je konstatovala i inspekcija rada,a ona je 28. juna na otvaranju Narodnog muzeja dočekivala zvanice u svojstvu direktora. Vlada je Bojanu Borić Brešković imenovala za v.d direktora tek 2.avgusta”, rekao je Jovanović i dodao da li je 320. 000 evra moralo da se utroši na ceremoniju otvaranja Narodnog muzeja i zbog čega je vrhunski svetski restaurator Radoslav Piljak baš zbog tog pitanja dobio otkaz u Narodnom muzeju. Jovanović je pitao minisstra kuklture i da li smatra da je Ivona Jeftić prikladna v.d direktorka muzeja Nikola Tesla .” Donedavna gradska sekretarka za kulturu postala je poznata po izjavi o drugom Kosovskom boju. Sa takvom istorijom zamenila je na mestu direktora Muzeja Branimira Jovanovića, jednog od najvećih poznavalaca života Nikole Tesle“, rekao je Jovanović ukazujući na sveživopisniji teatar apsurda u kome živimo već godinama, na fantomske i nekompetentne direktore muzeja.

Božović: Onemogućeno mi je da pitam o Kubaču
Poslanik DS Balša Božović izjavio je danas da mu predsedavajući parlamenta Veroljub Arsić nije omogućio da postavi poslaničko pitanje u vezi sa smenom direktora drame u Narodnom pozorištu. Božović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je pokušao da postavi pitanje o opštem stanju u kulturi i o svojevrsnom “razgraničenju sa pristojnošću”, jer se, kako kaže, dogodila smena direktora drame Željka Kubača, ali mu je na pominjanje njegovog imena, tvrdi, isključen mikrofon. Kubač je, navodi Božović, osvojio 107 nagrada na raznim festivalima i jedan je od najuspešnijih direktora drame u istoriji Narodnog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari