Šešelj: Mionica će biti eksperiment 1Foto: SPS

Koalicija Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije u Mionici za izbore 24. decembra nije nagoveštaj neke buduće koalicije na beogradskom, a još manje na republičkom nivou, tvrde u SPS i JS i navode da svaka lokalna samouprava nosi posebne specifičnosti koje i diktira koalicije.

Vojislav Šešelj, lider radikala, međutim nije tako isključiv kao socijalisti i JS i kaže da nije nemoguća ista koalicija ni na beogradskom i republičkom nivou, iako o tome još nije bilo reči. Smatra da bi bilo dobro formirati širu patriotsku koaliciju i na republičkom nivou.

Mionica će, prema Šešeljevim rečima, biti eksperiment. „Mi smo ovde da pariramo naprednjacima i da posle izbora uđemo u razgovor sa SNS sa što više odbornika. Na osnovu opipavanja pulsa glasača u Mionici mi ćemo vući dalje poteze“, kaže lider radikala, koji inače na izbore uvek izlaze samostalno. Na pitanje šta je nateralo radikale da uđu u koaliciju i da se vrate socijalistima o kojima proteklih godina nisu ništa lepo rekli, on kaže da ih nije ništa nateralo, već da su jednostavno shvatili da je to najbolja varijanta u ovom trenutku za Mionicu.

Upitan da li bi radikali na beogradske izbore i eventualno parlamentarne mogli i sa naprednjacima, kada su mogli sa socijalistima koji zagovaraju istu politiku kao i njihovi koalicioni partneri na republičkom nivou, sagovornik Danasa odgovara da sa naprednjacima može odmah u koaliciju, ako se oni odreknu Evropske unije i okrenu saradnji sa Rusijom. On napominje da su sada u pitanju lokalni izbori i da spoljnopolitička pitanja ovde nisu u prvom planu.

Upitan koje stranke bi mogle da čine patriotsku koaliciju, Šešelj kaže da su to sve one stranke koje su protiv ulaska u EU, ulaska u NATO pakt, protiv priznavanja Kosova i protiv sankcija Rusiji.

Dragan Marković Palma kaže, međutim, za Danas da nema govora o stvaranju istovetne koalicije kao u Mionici i na beogradskom i republičkom nivou. „Mi smo u koaliciji sa SNS na ovim nivoima i tako će i ostati. Na lokalu koalicije prave komšije koji se dobro poznaju i koji najbolje znaju šta treba njihovoj sredini. Na takav način je i nastala koalicija u Mionici“, zaključuje Marković.

I njegov koalicioni partner, socijalista Đorđe Milićević, inače koordinator za Mionicu, kaže da svaka lokalna sredina ima svoje specifičnosti i razlike, što znači da je SRS, socijaliste i Jedinstvenu Srbiju spojila ta specifičnost Mionice.

„Jake lokalne samouprave su osnova za jaku državu. Očekujemo da će ova naša koalicija u Mionici biti prijatno iznenađenje“, kaže Milićević i dodaje da pri pravljenju ove koalicije nije bilo reči o stvaranju slične koalicije na drugim nivoima, a još manje o stvaranju neke patriotske koalicije za buduće izbore za Skupštinu. U SPS ponavljaju da se sa radikalima nisu uvek slagali, ali da je jedno sigurno da niko od njih nije bio izdajnik.

Podsetimo, 24. decembra izbori se održavaju u Mionici, Kostolcu, Pećincima, Negotinu i Preševu, gde je situacija specifična pošto sve srpske stranke idu na jednu listu.

Obradović: Zašto „patriotski blok“

„Vučićev omiljeni plaćeni opozicionar, Vojislav Šešelj, koji inače nikad ne ide u predizborne koalicije, i čovek koji gubi svoju stranku, Ivica Dačić, napravili svoj „patriotski blok“ da se suprotstave naprednjacima, da bi sa njima išli u vlast posle lokalnih izbora“, kaže Boško Obradović, lider Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari