Šešelj: Presuda Karadžiću gaženje elementarnih pravnih principa 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocenio je danas da je presuda kojom je bivši predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić osuđen u Hagu na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u BiH, „u potpunosti neodrživa sa aspekta pravničke struke“ i da predstavlja „gaženje elementarnih pravnih principa“.

On je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je jučerašnja presuda „u kontinuitetu sa svim ranijim presudama u Hagu kada su u pitanju optuženi Srbi“.

„Presudom su pogaženi elementarni pravni principi, principi međunarodnog humanitarnog i međunarodnog običajnog prava. Nisam verovao da će Karadžić biti oslobođen ali sam se nadao da će otpasti optužnica za genocid u Srebrenici. Sud i dalje dokazuje da je antisrpski, da mu je cilj da izlaže RS novim opasnostima u pogledu njenog opastanka“, kazao je lider radikala.

Šešelj je naveo i da „nema nijednog ozbiljnog pravnika u svetu koji može da kaže da se genocid zaista desio u Srebrenici“.

„Mi smo više puta dokazivali da tamo nije bilo genocida. Pogledajte Međunarodnu konvenciju o genocidu iz 1946. i videćete da ovo u Srebrenici ne sadrži nijedan element genocida. Tu je izvršen ratni zločin streljanja najviše do 1.200 vojnika, nijedan civil, nijedna žena ili dete nisu ubijeni. I to streljanje je obavljeno pod sumnjivim okolnostima, ni Tribunal nije do kraja utvrdio ko su izvršioci streljanja na četiri lokacije“, kazao je Šešelj.

Po njegovim rečima, nema dokaza da je Karadžić izdavao naredbe za streljanje ratnih zarobljenika, da je štitio počinioce zločina, da je vođena politika vršenja zločina i da su postojali udruženi zločinački poduhvati.

„Ove sudije su samo glasale a presude u svim procesima pišu angažovani navodni stručnajci. Oni su anonimni, njihova imena se ne objavljuju u tekstu presude“, kazao je predsednik SRS i ocenio da je jučerašnja presuda prvom predsedniku RS „loš znak u pogledu ishoda suđenja Ratku Mladiću“.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je juče Radovana Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u prvostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari