Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Oni tvrde i da u Predlogu budžeta nema ničeg inovativnog , da u njemu ima dosta prikrivenih stavki,kao i da se ogromne pare izdvajaju  za rad raznih kabineta . I dok opozicija tvrdi da će ogromnim brojem amandmana pokušati da popravi predloženi budžet , dotle  poslanici vlasti  tvrde da je ovo najbolji  budžet koji je predložen parlamentu u poslednjih petnaestak godina .

Najviše reči hvale za predloženi budžet ima lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković  Palma  koiji kaže da će poslanici JS glasati za predloženi budžet za  narednu godinu , jer sudeći prema predloženom budžtu za Srbiju idu bolji dani,a ono što je najbolje u njemu je to što je iz budžeta izbačen sav luksuz , što nije bio slučaj ranijih godina .  

On je imao samo reči hvale i za  predsednika Aleksandra Vučića ,ali i za  pojedine ministre . Vučić je, prema njegovimm rečima napravio pravi tim, a  „Dačić je jedan od najboljih ministara spoljnih poslova”.

“Neki mu se podsmevaju, kažu – peva. Šta da radi? Da kuka, da plače“, pitao je Marković, poručujući da bi i on pevao ,ali da ne ume. I poslanici Saveza vojvođanskih Mađara najavili su danas da će podržati predloženi budžet za 2018. godinu ističući da fiskalne mere podstiču privredni razvoj i da su predloženim budžetom predviđena kapitalna ulaganja u Vojvodini .

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj  u toku rasprave o predlogu budžeta kritikovao je  finansiranje Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom koju vodi Tomislav Nikolić i zatražio ukudanje tog „izmišljenog poluministarstva“,  ali i pozdravio povećanje plata za vojsku i policiju.

„Obustavite finansiranje i uštedite 50 miliona“, poručio je Šešelj, navodeći  da Nikolić živi u vili koju takođe država plaća i upitao da li se sve to radi jer se vlast plaši da će bivši predsednik Srbije formirati novu stranku.

„A od tog posla (formiranja stranke) nema ništa, jer Nikolić se toliko nakrao da to zna cela Srbija“, rekao je Šešelj i predložio da se taj novac uštedi  jer se, kako je primetio, navodi da je namera da budžet bude uravnotežen. Zamerio je što se budžetom izdvaja  pet milijardi namenjenih javnom servisu.

“U RTS žuti Bujk plaća ljude odokativno . To nije javni servis, nego javna kuća u kojoj odlučuje jedna ljotićevka Olivera Kovačević, koja vodi antisrpsku politiku. Imate predviđeno finansiranje medija, a zakonom je zabranjeno finansiranje medija. Imate i skriveno finansiranje medija na lokalnom nivou“, rekao je Šešelj, zamerajući i što se  ponovo iz budžeta  finasira Egzit .

Naveo je i da ima slučajeva da se finansiraju neki sindikati, da neke lokalne samouprave dele novac „kako im se prohte“, te da „izgleda da budžetska inspekcija uopšte ne radi“.
Odgovarajući Šešelju, Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave rekao je da se primena platnih razreda odlaže do 2019. godine, jer se vezuje za naredni budžetski ciklus, kako bi se za promene pripremili budžeti Republike i jedinica lokalne samouprave, kao i poslodavci u javnom sektoru. Odgovarajući Šešelju na pitanje oko fin ansiranja Egzita , ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je da  je Egzit čista investicija i da je po deviznom prilivu i broju turuista  ispred Leskovačke roštiljijade i Guče .

Zoran Živković, predsednik Nove stranke smatra da je ceo budžet zasnovan na neistinitim podacima, a da u Srbiju dolaze strani investitori zbog subvencija koja štete budžetu. Naveo je da se iznose „lažni podaci“ i u vezi smanjenja javnog duga, smanjenja procenta nezaposlenih, javnog duga,a kako je naveo o stanju u našoj ekonomskoj politici govori i to što je EU stavio SRbiju  na sivu listu poreskih rajeva, što je ministar Vujović demantovao. Lider Nove stranke  je rekao i da je čuo, a sklon je tome, kaže, da veruje, da je upravljanje poreskom policijom preuzela BIA, a dodao i da je za povraćaj PDV „najvažniji kriterijum“ – politička podobnost. Uputio je zamerke na novac namenjen u budžetu za BIA i rekao da se nigde ne vidi specifikacija, odnosno za šta je novac namenjen i kako će se trošiti, za razliku od CIA na čijem sajtu je sve transparentno.Kritikovao je i povećanje izdataka za naoružanje i pitao na osnovu koje strategije i plana?

Živkoviću su replicirali poslanici Igor Bekčić i Vladimir Orlić ističući da je neistina da se na sajtu CIA vidi specifikacija trošenja sredsatva.Bekčić je kazao da je nadležni skupštinski odbor doneo odluku 2012. godine o načinu kako će se predstavljati u budžetu novac za BIA, dok je Orlić pozvao sve da odu na sajt američke agencije CIA gde će moći da vide da ne postoje podaci o trošenju novca. Poslanik JS Dragan Marković je na Živkovićevu tvrdnju da Jagodina mesečno dobija 20 miliona dinara iz budžeta i da se to vidi u Službenom glasniku, upitao gde to piše ali i ukazao da je u vreme kada je premijer bio Živković izvršen veliki broj privatizacija, tako i DIN-a i DIV-a.Kako je naveo, Živković je tada rekao da će prestati da puši, ali da su „građani Srbije od muke počeli da puše zbog takvih odluka“.

Živkoviću je replicirao i ministar  vojni Aleksandar Vulin koji je rekao da je predloženi budžet za vojsku od 70 milijardi dinara istorijski  najveći budžet od 2000 i da je država ponosna  na svoju vojsku i naravno da će je naoružavati po jasnim planovima, u skladu sa politikom i potrebama zemlje i naroda.

„Potreba ovog naroda je da ima snažnu vojsku, nisu ovo vremena kada se govorilo da nemamo nijednog neprijatelja i da nikada nećemo ratovati. Mi to ne možemo da kažemo, jer ne znamo to“, rekao je ministar Vulin , dodajući da vojska služi samo za jednu stvar – da se spremi za rat i ni za šta drugo, te da, ako rata nikada neće biti i ako nije trebalo da ga bude, ako ne treba vojska da se naoružava, onda – „da se raspusti“.