Šešelj: U drugom krugu ostajemo Vučić i ja 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Ubeđen sam da će biti dva izborna kruga i da ćemo se u drugom sučeliti Aleksandar Vučića i ja, rekao je u predizbornom intervjuu FoNetu kandidat Srpske radikalne stranke (SRS) za predsednika Srbije Vojislav Šešelj, koji veruje da ima velike šanse da pobedi, mada je svestan da će borba biti teška.

Za ulazak u drugi krug glavni konkurenti su mi Vuk Jeremić i Saša Janković, u drugom krugu ostajemo Vučić i ja, „pa kom obojci kom opanci“, predvideo je Šešelj, koji se nada da će nadoknaditi prednost Vučića iz prvog kruga.

Šešelj računa da će za njega u drugom krugu glasati svi koji su protiv Vučića, kao i oni koji su možda intimno za Vučića, ali su načelno protiv koncentrisanja vlasti u jednim rukama i uspostavljanja jednog „novog jednoumlja“.

Velike nade polažem i u ishod televizijskog duela sa Vučićem, rekao je Šešelj, najavljujući da bi, kao predsednik Srbije, iskoristio mogućnosti da, uprkos ograničenim ovlašćenjima, kontroliše tri grane vlasti.

Šešelj smatra da Jeremić, Janković i još neki, za razliku od njega, samo „zamajavaju narod“ obećanjima da predsednik države može da otvara radna mesta, zapošljava i radi druge stvari koje nisu u nadležnosti predsednika.

Ako pobedi, Šešelj obećava da će kontrolisati Vladu otvorenom kritikom njenih loših poteza, zakonodavnu vlast vraćanjem zakona na ponovno glasanje, sudsku kod predlaganja kandidata za najviše sudske funkcije i kroz pomilovanja koja su korekcija presuda.

U slučaju da Vučić bude predsednik države, njegov čovek će biti i premijer, što je, prema oceni Šešelja, „isto kao da je to sam Vučić”, dok Narodna skupština već sad ne može da ga kontroliše, jer sa koalicionim partnerima ima dominantnu većinu poslanika.

Ako Vučić drži svu vlast, to smo jedno vreme imali kod Slobodana Miloševića, pa kod Borisa Tadića, onda ta vlast, kao svemoćna, postaje neartikulisana, samovoljna i bez kontrole, ukazao je Šešelj.

To moramo izbeći, naglasio je Šešelj i ocenio da je samo on u stanju da, kao predsednik države, kontroliše organe vlasti.

Najava Vučića kako će odmah podneti ostavku na mesto premijera i povući se, ako ne dobije izbore, prema oceni Šešelja, „nije ozbiljno političko ponašanje“.

Ako ide na izbore, onda ide sa svešću da može da pobedi ili izgubi, što nije smak sveta, a ne „neću da se igram, vratite mi moje krpice i da ode u ponedeljak“, objasnio je Šešelj, napominjući da bi to bilo krajnje nekorektno i nezabeleženo u srpskoj istoriji.

Prema Šešeljevim rečima, Vučić bi, umesto toga, morao da ostane na mestu predsednika Vlade, bar kao vršilac dužnosti sve do izbora nove Vlade.

Ako budem izabran za predsednika države, on može podneti ostavku Vlade i svoju ličnu, ali mora da nastavi da obavlja funkciju dok održim konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa i ne odredi se novi mandatar, naveo je Šešelj.

Bez novih izbora, Šešelj bi, kako kaže, s obzirom na sadašnji odnos snaga u Parlamentu, bio prinuđen da Vučiću ponudi mandat za sastav Vlade ili nekom iz njegove partije koga on predloži, kao predsednik Srpske napredne stranke (SNS).

Upitan o eventualnoj kohabitaciji sa naprednjačkom vladom, Šešelj je odgovorio da bi sporazum u nečemu bio moguć, ali u nečemu i ne.

Ona krajnja tenzija između nas je, ipak, u međuvremenu, splasnula, mi se uzajamno kritikujemo, ali to nije ono hvatanje za vratove, rekao je Šešelj.

On je objasnio da ima tačaka po kojima mogu da nađu zajednički jezik, na primer, u pogledu odnosa sa Rusijom, Kinom i mnogim drugim zemljama.

Sazreće Vučić do toga da odustane od Evropske unije (EU), mora, to je prirodni proces, zapadne sile mu rade o glavi, ocenio je Šešelj.

Na pitanje kako bi, ako postane predsednik, predstavljao Srbiju u zemlji i inostranstvu, ukoliko neko odbije da se sastane sa njim, Šešelj je uzvratio kontrapitanjem: „Što bih ja onda insistirao na tom susretu, ako me odbiju?“

Šešelj napominje i da bi bilo besmisleno da predsednik Srbije govori jedno u inostranstvu, a Vlada drugo.

Ako je moguće da se sporazumemo oko platforme koju bi trebalo zastupati prema nekoj zemlji, ima smisla da idem na susret sa drugim državnikom, u suprotnom bolje da ne putujem, precizirao je Šešelj.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da izbori budu regularni, Šešelj je podsetio da je oduvek kod nas bilo izbornih nepravilnosti ali da sve zavisi od sposobnosti političkih stranaka da kontrolišu izborni proces i kontrolora na biračkim mestima.

Ostale neregularnosti su nam postale uobičajene, vidite kako se mediji ponašaju – već su opredeljeni, postoje oni koji su pod Vučićevom kontrolom, apsolutno su za njega, i postoje mediji protiv njega, koji su obično pod kontrolom stranaca, ocenio je Šešelj.

A mi, koji nismo ni na jednoj ni na drugoj strani, mi smo tako u bezvazdušnom prostoru, rekao je Šešelj.

Što je interesantno, meni su češće otvorena vrata Vučićevih medija, nego ovih koji su protiv njega, uočio je Šešelj i objasnio: „Bar me nekad pozovu u te zabavne emisije, a ovi me ne zovu nikako“.

Šešelj najavljuje da neće podneti ostavku na mesto šefa stranke, ako pobedi na izborima za predsednika Srbije, jer misli da bi to bila „glupost, koju je do sada napravio samo Tomislav Nikolić, pa mu se razbila o glavu“.

Srpska radikalna stranka je izvor i uporište mog političkog uticaja, pa ako hoćete i moje političke moći, i kako to da napuštam, rekao je Šešelj, navodeći da je Nikolić kasno shvatio šta znači ako se to uradi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari