Šešelj: Vlast ugasila svetlo u Skupštini Srbije 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Poslanici Skupštine Srbije nakon četvoročasovnog glasanja usvojili su u celini budžet za narednu godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara, što je propraćeno burnim aplauzom.

Za usvajanje u načelu je glasalo 150 poslanika, dok je protiv bilo 12.  Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za sledeću godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a, odnosno 28,4 milijarde dinara što je 40,7 milijardi dinara manje od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Očekuje se da prihodi budžeta od naplate poreza budu 988,6 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 503,4 milijarde. Budžet za narednu godinu planiran je na osnovu prognoze da će u 2018. godini realni rast BDP-a iznositi 3,5 odsto, uz inflaciju od od 2,7 odsto. U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini biti 30 odsto veće i iznosiće preko 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike. Osnovni ciljevi budžeta za narednu godinu su na održavanje postignute makroekonomske stabilnosti i nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u započeto u 2016. godini.

Usvojene su i izmene  Zakona o budžetskom sistemu koje, između ostalog, predviđaju u 2018. povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija za pet odsto. Takođe, produžena je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2018. godine.
Predviđeno je snižavanje nivoa zarada bez doprinosa na teret poslodavaca do sedam odsto BDP -a, a trenutno je učešće ovako definisanih zarada 8,3 odsto u BDP-u.

Inače , poslanici vladajuće većine povukli su amandmane podnete na zakone o kojima se prethodnih dana raspravljalo na sednici Skupštine Srbije. Povučeni su amandmani koje su tri dana obrazlagali i na njih potrošili većinu vremena za raspravu ,a koji se odnose na rebalans budžeta za 2017. godinu i izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu. To je i bio razlog zbog čega su poslanici opozicije oštro  negodovali navodeći da se time dodatno  unižava rad parlamenta.

Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS smatra da se u istoriji  nije desilo da vladajuća većina opstruiše rad skupštine.

„Prvo su podneti amandmani sa željom da se onemogući debata o tome kako će građani da žive u 2018. godini da bi se sprečila opozicija u komentarima i predlozima za budžet za narednu godinu, onda su ti isti amandmani povučeni  što pokazuje da većina opstruiše rad institucija najvažnijih za građane Srbije“, rekao je Ćirić i dodao i da slika koja je poslata iz parlamenta govori na koji način vladajuća većina zamišlja dijalog u Srbiji.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da je povlačenjem amanadmana ponovo prekršen Poslovnik o radu parlamenta jer, kako je istakao, amandman ne može da se povuče kada se o njemu završi rasprava. Napominje da je povlačenje amandmana počelo u sredu ,a da su neki povučeni i u četvrtak ujutrru , odnosno i posle završene rasprave što ne bi smelo da bude prihvaćeno.
Radulović je kazao da je tragično što se u pojedinostima o budžetu nije raspravljalo, a u kome po njegovoj oceni ima novca, ali se troši na način koji nije u interesu svih gradjana nego na parazitski partijski sistem koji ubija Srbiju godinama.

Zoran Živković, poslanik Nove stranke smatra da je vladajuća koalicija povukla amandmane jer ako bi glasali za njih, a protiv stava vlade onda bi budžet pao ili bi ako ne bi glasali za njih ispali smešni.

“Opozicija jr mogla da izabere da zbog načina na koji se vladajuća većina ponaša napusti parlament i ostavi „klovnove da sami budu u cirkusu“ ili da nastavi da se bori u parlamentu dok za to postoje i minimalni uslovi”, kaže Živković , dok šef poslaničke grupe radikala Vojislav šešelj konstatovao  da je  vlast ugasila svetlo u Skupštini Srbije  i da ovo što se sada dešava predstavlja sumrok demokratije .

Ocenivši to kao veom ozbiljan problem o kojem mora da se raspravlja, lider radikala je pozvao vladajuću stranku da, kako je rekao, da hitno pristupi izradi Poslovniku o radu.
Prema njegovim rečima, aktuelni saziv već godinu i po dana radi „bez Poslovnika“ odnosno na improvizovani način koristi Poslovnik  koju j doneo bivši režim , pretvarajući tako skupštinu u protočni bojler .

„Zato imamo situaciju da  vladajuća stranka svoju uspešnost meri svojim izglasanim zakonima“,zaključuje Šešelj.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Šešelj: Vlast ugasila svetlo u Skupštini Srbije”

  1. To je tvoja druzina iz 90-tih vi ste tada ,a i sada ugasili svetlo,celoj Srbiji.J bih bar cutao.

  2. Seseljevo svetlo i demokratija su kao Gebels i pravni poredak. Zar Seselj nije iznedrio "umivenog" radikala Vucica kome je uvek govorio "vlast,vlast i samo vlast" bez obzira sta radio i govorio. Zastita tkz nacionalni interesa je samo pokrice za sve ovo. Jos ce toga biti u drustvu Seselja, umivenih radikala Vucica i tkz opozicije SPS.

  3. Три дана лечим ногу и пратим преносе скупштинског заседања.Ау,ау мајко мила,било би дивно кад би била само фарса.Ни достојанства ни смисла ни поштовања закона.Кад опозиција нешто каже и уради она одмах крши пословник а снс и са неба и са Земље крши правила и законе као кад се клизаш по леду онда све може.Верујем да ће ово заседање ући у историју парламентаризма и права као чиста манипулација и изругивање народу,гласачима свих боја.Али,заборавили су како пукне зрела тиква кад падне.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.