Ambasador Holandije: Severna Makedonija može da počne pregovore sa EU, ali ne i Albanija 1Foto: Pixabay

Ambasador Holandije u Skoplju, Dirk Jan Kop izjavio je da njegova zemlja trenutno vidi mogućnost da Severna Makedonija počne pregovore sa EU, ali ne i Albanija

„Trenutne procene vode ka poziciji da vidimo mogućnosti za Severnu Makedoniju da počne pregovore, a takvu mogućnost još ne vidimo za Albaniju“, rekao je on u intervjuu u emisiji „360 stepeni“ na makedonskoj televiziji Alsat M.

Na pitanje šta ako u razgovorima među zemljama EU deo njih bude insisitrao na zajedničkoj odluci za dve zemlje i da li će u tom slučaju Severna Makedonija postati žrtva nesaglasnosti, Jan Kop je rekao da je teško da se špekuliše o pregovaračkim pozicijama drugih zemalja članica EU, ali da je pozicija Holandije jasna.

„Naša pozicija je jasna – oduvek smo govorili da procenjujemo poziciju za svaku zemlju prema tome šta je postigla i to je naš prerogativ. Imamo naše poglede o tome koje korake određena zemlja kandidat treba da preduzme da bi postala članica EU i to postojano govorimo – da je reč o procesu baziranom na dostignuću, strogom i fer procesu“, rekao je Jan Kop.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari