Miran protest građana u Mitrovici zbog hapšenja policajaca (FOTO, VIDEO) 1Ilustracija, arhivska fotografija Foto: Beta/Igor Majstorović

Više hiljada građana sa severa Kosova okupilo se danas kod spomenika Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici u znak protesta zbog nedavne akcija hapšenja na severu Kosova koje su izvele specijalne jedinice ROSU, a skup je završen bez incidenata.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da su „bahati i zlonamerni zločinci, prerušeni u nekakvu policiju, sejali mržnju i nasilje nad golorukim narodom, udarali, lomili, rušili, pucali, satanizujući sever da bi ga lakše okupirali“.

„Ovakvo ponašanje je sramno i za Albance, ali i za međunarodnu zajednicu koja promoviše ljudska prava i slobode, a sada bez reči i osude posmatra ugnjetavanje i zastrašivanje jednog naroda“, rekao je Rakić.

On je upitao „kako to da samo kada se vrši teror nad srpskim nedužnim stanovništvom nikome ne pada na pamet da osudi albanske nasilnike“.

https://www.facebook.com/kossevportal/videos/659037741228533/

„Onaj koji je zaista jak, on svoju snagu ne pokazuje iživljavajući se nad starima, nemoćnima, bolesnima, izazivajući krvoproliće, a sve zarad jeftinih političkih poena“, rekao je Rakić.

On je pozvao srpski narod u pokrajini da ne naseda na provokacije koje su „skuvane po receptima velikih zapadnih sila“.

Miran protest građana u Mitrovici zbog hapšenja policajaca (FOTO, VIDEO) 2
Foto: Beta/Igor Majstorović

Gradonačlenik Zubinog Potoka Srđan Vulović kazao je da „iako je u prethodne dve decenije bilo mnogo sukoba, brutalnost koju su kosovski specijalci primenili u tom mestu bila je najveća do sada“.

„Sama činjenica da su uhapsili čoveka koji je gluvonem, koji je penzioner i koji je lice sa posebnim potrebama govori vam sve. I pored svega mi smo još čvršći, još jači, još odlučniji da smo u pravu“, rekao je Vulović i dodao da su juče ljudi „branili svoje porodice, kuće i dedovinu“.

Građanima se zahvalio i prvi čovek Zvečana Vučina Janković koji je istakao da su Srbi sa severa pokazali „kako se treba za srpstvo boriti srcem“.

„Pokazali ste da hrabrost i snaga leže u srcu, a ne u oružju onih koji su ga nosili i upotrebljavali protiv našeg naroda. Pred nama su verovatno teški dani, a vi ste slogom i jedinstvom dokazali da ste spremni da te dane i dočekate“, rekao je Janković i dodao da „iako se često čuje da je Kosovo završena priča, da će se o tome tek pričati“.

Student prorektor Prištinskog univerziteta Nemanja Biševac rekao je da su „Srbi često u svojoj istoriji dokazivali da je nemoguće zapravo moguće“.

„Veliki deo populacije našeg grada čine studenti, oni su uvek bili tu za našu majku Srbiju i biće kad god to zatreba“, rekao je Biševac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari