U konkurenciji stotinak zemalja svih kontinenata, Jugoslavija se, prema najnovijem izveštaju londonskog Ekonomist Intelidžens Junita, i dalje nalazi na nezavidnom 79. mestu, daleko iza ostalih zemalja bivše Jugoslavije i država Istočne Evrope. Opšti rizik SRJ, od mogućih 100 negativnih poena, nosi 79 minusa.

U konkurenciji stotinak zemalja svih kontinenata, Jugoslavija se, prema najnovijem izveštaju londonskog Ekonomist Intelidžens Junita, i dalje nalazi na nezavidnom 79. mestu, daleko iza ostalih zemalja bivše Jugoslavije i država Istočne Evrope. Opšti rizik SRJ, od mogućih 100 negativnih poena, nosi 79 minusa. Politički rizik je i dalje najviši, pa nas EIU, po toj stavci, rangira u kategoriju najrizičnijih zemalja, sa ocenom „E“ (ocene rizika kreću se od najmanje rizične „A“, do najrizičnije kategorije „E“). Ekonomska rizičnost Jugoslavije procenjena je kao nešto manja i ocenjena je sa „D“.
Nestabilnosti Jugoslavije doprinosi činjenica da u Srbiji nema izgleda za stabilnu parlamentarnu koaliciju i stabilnu vladu Srbije. Destabilizujući faktor su i političke razmirice između predsednika i premijera Crne Gore. Na ekonomskom planu, eksperti EIU, ne vide skorašnje uspostavljanje odnosa sa međunarodnim finansijskim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari