Šib: Ne postoje rokovi da Beograd i Priština postignu sporazum 1Tomas Šib Foto: FoNet/ Kabinet ministra za inovacije i tehnologije

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da ne postoje rokovi da Beograd i Priština postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

„Nadamo se da će se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine obnoviti što pre i da će doći do napretka“, kazao je Šib za današnje Večernje novosti komentarišući nezvanične informacije da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini zatražila da se dijalog okonča do početka juna.

Na pitanje hoće li Berlin izvršiti snažniji pritisak na Prištinu da povuče takse od sto odsto na srpsku robu, Šib je kazao da su u kontaktu i da su više puta izneli jasan stav, uključujući i njihovog ministra spoljnih poslova koji se usprotivio ovoj meri i pozvao prištinske vlasti da povuku odluku.

Šib je kazao da je stav Berlina da Beograd i Priština vode dijalog u kojem posreduje EU, te da takav format treba i da ostane.

Navodeći da je tačno da se pitanje Kosova mora rešiti pre ulaska Srbije u EU i da je to jedan od najvažnijih uslova koje treba ispuniti za članstvo, Šib je istakao da bi Beograd i Priština trebalo da dodju do dogovora o normalizaciji i da je na njima kako će taj sporazum izgledati.

„Ne tražimo da ne sarađujete sa Rusijom kako biste postali članica EU“, kazao je ambasador upitan da li Nemačkoj smetaju bliski odnosi sa Rusijom i hoće li Srbija biti pod sve jačim pritiskom da te veze „olabavi“.

Šib je kazao da i Nemačka i EU sarađuju sa Rusijom.

„Očigledno je da Rusija trenutno nije ‘lak’ partner, ali naravno da su dijalog i saradnja važni“, dodao je nemački ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari