Šib: Pozdravljamo dijalog vlasti i opozicije, bojkot nije dobar 1Foto: Miloš Lužanin

Nemačka pozdravlja dijalog između vlasti i opozicije, rekao je ambasdor Nemačke Tomas Šib u Novom danu na N1.

Dodao je da, načelno govoreći, bojkot nije dobar i da je za jaku demokratiju potrebna jaka opozicija u parlamentu. Dijalog je, kako kaže, važan proces da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, zbog čega se nada da će se on nastaviti.

„Trenutno pratimo dijalog opozicije i Srpske napredne srtranke. Trenutno je pod znakom pitanja. Načelno, pozdravljamo taj dijalog, radi se o tome da opozicija treba da učestvuje na izborima koji će se održati na proleće. Opozicija je signalizirala da će bojkotovati zato što je smatrala da nisu uspunjeni uslovi za fer ibore. I sada je u okviru tog dijaloga pokkušano da se pokrenu stvari sa mrtve tačke. Po našem mišljenju to je važan proces i nadamo se da će se nastaviti, to je naša nada“, rekao je nemački ambasador govoreći o političkim prilikama u Srbiji.

Šib je dodao da politička rasprava treba da se održava u parlamentu, a da je za jaku demokratiju u parlamentu potrebna jaka opozicija. Kako ističe, to važi za sve demorkatske sisteme.

„I zato kažemo da bojkot nikada nije dobar. Ali, važno je da opozicija mora da ima uslove da može da funkcioniše i radi“, napomenuo je Šib.

Nemački ambasador je podseti na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, u kojem su navedene jasne poruke da „uslovi u parlamentu nisu idealni“ i da ih treba promeniti.

„Postoje preporuke o uslovima koji treba da budu ispunjeni za fer i slobone izbore. Smatram da je to dobra ideja. Nevladina organizacija CRTA je izradila sugestije na osnovu tih preporuka i to treba da bude osnov za nastavak razgovora“, kazao je Šib.

Kada je u pitanju stanje u medijima, Šib kaže da je stav jasan – sloboda medija je važno postignuće, a u toj oblasti u Srbiji situacija takođe „nije idealna i nešto se mora promeniti“.

„Mogu samo da ukažem na izveštaj Evropske komisije. Medijska strategija, koja još nije usvojena, ta strategija mora da bude primenjena. Činjenica da je izrađena je dobar znak i utoliko smatram da je važno da postoji sloboda medija. Uvek postoje mediji koji su više naklonjeni vlasti ili opoziciji, ali je važno da se orijentišu na određenim standardima. A da ne da postoji slika koja je crno-bela, već i da se osvrću na složene teme“, objasnio je Šib.

Govoreći o investicijama nemačkih kompanija u Srbiju, on podseća da je Nemačka spoljnotrgovinski partner broj jedan, a da je od 2000. godine u Srbiju investiralo 500 nemačkih kompanija u vrednosti od 2,4 milijarde evra i koje su otvorile 60.000 radnih mesta.

Šib prenosi iskustva nemačkih privrednika koji su zadovoljni uslovima u Srbiji, stručnom radnom snagom, dobrim investicionim uslovima i, kako kaže, sve boljom infrastrukturom.

„Sve su to okolnosti koje Srbiju čine povoljnom kao investicionu lokaciju. Postoji još želja privrednika što se tiče transparentnosti. Radosna okolnost je što se otvaraju radna mesta za visoko obrazovanu radnu snagu. Mi želimo i nadalje da unapredimo taj pozitivni trend“, zaključio je ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari