Šib: Zemlje Zapadnog Balkana mogu postati članice EU, ali to zavisi od njih 1Tomas Šib Foto: FoNet/ Kabinet ministra za inovacije i tehnologije

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib poručio je danas da će u fokusu nemačkog predsedavanja Evropskom unijom (EU) biti proširenje, kao i da zemlje Zapadnog Balkana mogu postati članice EU ako ispune uslove, ali da će to zavisiti od samih država.

„Evropska perspektiva koja važi za sve zemlje Zapadnog Balkana utvrđena je u Lisabonskom sporazumu, tako da se taj model neće menjati. Zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, mogu postati članice EU ako ispune uslove – to, dakle, zavisi od samih država“; rekao je Šib u intervjuu za Radio-televiziju Srbije.

Podsećajući da je Unijom pre Nemačke do 1. jula 2020. godine presedavati Hrvatska, Šib je rekao da će u fokusu šestomesečnog nemačkog predsedanja biti proširenje EU.

„Mi se nadamo da će tada i Evropski savet doneti odluku da se otvore pristupni pregovori i sa Albanijom i Severnom Makedonijom“, rekao je Šib.

On je, komentarišući različite pristupe Francuske i Nemačke procesu proširenja, ocenio da je francuski predlog takozvani „non pejper“ koji nema formu dokumenta, tako da – po njegovoj oceni – „evropska perspektiva ostaje neizmenjena, pa i za zemlje Zapadnog Balkana“.

Šib je naveo da Francuska želi poboljšanje metodologija koja bi poboljšala procese pridruživanja Uniji.

„Tu se slažemo sa Francuzima. Treba sačekati da Evropska komisija prezentuje svoje predloge početkom godine. Mi smo spremni da ih pogledamo i razmotrimo“, rekao je nemački ambasador.

On je ocenio da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jedan od prioriteta Nemačke, podsetivši da je to je i uslov u pristupnom procesu za Srbiju, utvrđen u poglavlju 35. „Dakle, odnos između Kosova i Srbije mora biti normalizovan na osnovu sveobuhvatnog dijaloga“, naglasio je Šib, navodeći da se Nemačka zalaže za što skoriju obnovu dijaloga uz posredovanje EU i da je to kao jedan od svojih prioriteta najavio i kovi svropski komesar za spoljnu politiku Đozep Borelj.

„Videćemo da li će imenovati novog posrednika, iz naše perspektive – to bi bila dobra inicijativa“, rekao je Šib.

Ocenjujući da prvo treba formirati vladu u Prištini, Šib se nada da će se to uskoro dogoditi i da će se dijalog obnoviti, ali je preduslov ukidanje carinskih taksi na robu iz Srbije.

„I EU i Amerika mesecima o tome govore. Smatramo da su takse loše za regionalnu saradnju i da su prekinule dijalog. I, dozvolite da kažem nešto što ovde ne vole da čuju – važno je da se pregovori vode u konstruktivnoj atmosferi, a kampanja koju vodi Srbija o povlačenju priznanja ne doprinosi boljoj atmosferi“, poručio je nemački ambasador u intervjuu za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari