Sijerto: Ne sputavati Srbiju na evropskom putu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Očekujemo da do kraja godine otvorimo sva poglavlja za koja je Srbija spremna, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je ovo kazala posle sastanka sa šefom diplomatije Mađarske Peterom Sijartom, koji je zamolio Vladu Litvanije da ne sputava Srbiju na putu ka EU.

Joksimović je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije predočila da Srbija još nije dobila mišljenje zemalja članica EU na skrining u Poglavlju 31, koje se tiče bezbednosne politike.

Očekujemo da ćemo tokom austrijskog predsedavanja do kraja decembra otvoriti sva poglavlja za koja smo u ovom trenutku spremni, rekla je ona.

Naša pozicija je da proces otvaranja poglavlja mora da se ubrza, da se prevaziđu brojne birokratske i tehnokratske prepreke koje stoje na tom putu. Ima tu i političkuh razloga, ali da bi proces zadržao kredibilitet zaista moramo da uđemo u otvaranje poglavlja za koja smo tehnički spremni, rekla je Joksimović i naglasila da nam je u tome značajna podrška Mađarske.

Prema njenim rečima, reč je o Poglavlju 31, koje je važno, ali u dosadašnjem proširenju EU nije bilo zahtevno, niti teško, već je lako otvarano i zatvarano.

Očekujemo isti princip i za Srbiju, poručila je Joksimović.

Svi zajedno moramo da promišljamo odgovornu evropsku politiku. Srbija se postavila na pravi način i nijednog terna nije smetnula s uma da su nam evrointegracije prioritet, ali je to podjednako i saradnja sa susedima, kao i sa drugim važnim činiocima u svetu, zaključila je Joksimović.

Ona je istakla da je mađarska manjina u Srbiji most saradnje Srbije i Mađarske.

Sijarto je predočio cilj njegove zemlje da se Srbija što pre priključi Evroskoj uniji (EU).

Molimo Vladu Litvanije da da svoj doprinos tome, kako bi moglo da se okonča Poglavlje o bezbednosnoj politici. Evropske integracije Srbije ne mogu da se dovedu u pitanje, izjavio je Sijarto.

On je ukazao da je 2025, koju je Evropska komisija zadala kao okrvirni rok pristupanja, veoma daleka i da Srbija treba što pre da postane članica EU.

Sijarto je izneo predlog Mađarske da se do sednice dve Vlade u decembru otvori nekoliko poglavlja sa Srbijom.

Nema svrhe čekati, dodao je.

On je pohvalio manjinsku politiku Srbije, uz ocenu da ona može biti primer ostalim zemljama u regionu, ali i pojedinim članicama Unije.

Joksimović je zaključila da su odnosi Srbije sa severnim susedom izvanredni i zahvalila je Sijartu i premijeru Viktoru Orbanu za podršku evrointegracijama i na tome što je Mađarska opredelila tri puta više novca iz budžeta za nacionalne škole i vrtiće sa srpskom manjinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari