Simboličan podstrek na evropskom putu 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Evropska unija trebalo je sinoć da otvori još jedno poglavlje u pregovorima Srbije sa EU – Poglavlje 4, koje se odnosi na slobodno kretanje kapitala.

Srpski zvaničnici prethodnih dana nisu krili nezadovoljstvo što je Brisel dao „zeleno svetlo“ za samo jedno poglavlje, ističući da je Srbija spremna za otvaranje još tri poglavlja.

Diplomate iz pojedinih članica EU nedavno su za naš list kazale da „Srbija nije učinila maltene ništa u domenu vladavine prava u proteklih šest meseci“, i da je zbog toga postojala ideja da u decembru ne bude otvoreno nijedno novo poglavlje u njenim pristupnim pregovorima.

„Na kraju je doneta odluka o otvaranju jednog poglavlja, što je simboličan podstrek Srbiji da se ubrza na evropskom putu. Procenjeno je da bi neotvaranje poglavlja dodatno demotivisalo srpske vlasti, koje kasne u važnim poslovima iz poglavlja 23 i 24“, precizirali su izvori Danasa.

Kao jedna od glavnih zamerki, navodi se „odlaganje izmene Ustava za period posle parlamentarnih izbora“, a u Briselu smatraju i da je „neophodno dalje usklađivanje aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i Akcionog plana 24, koje su povezane“.

U pregovorima o članstvu sa EU Srbija je do sada otvorila 17 od ukupno 35 poglavlja, od kojih su dva i privremeno zatvorena.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je posle jučerašnjeg sastanka u Briselu sa novim komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem da Srbija do kraja njegovog petogodišnjeg mandata može biti spremna za članstvo u Uniji, preneo je RTS. Teme razgovora bile su „nastavak politike proširenja EU, kredibilnost budućnosti proširenja i očekivanja Srbije na tom putu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari