Simić: Rezolucija korak protiv dijaloga 1Slavko Simić Foto: Medija centar

Član Srpske liste Slavko Simić izjavio je danas da je predlog rezolucije, kojom Priština optužuje Srbiju za genocid, korak protiv dijaloga, a da je izostanak reakcije Međunarodne zajednice jedan vid
podrške Prištini.

Njihov plan je vrlo jasan. Nakon što se u kosovskoj skupštini usvoji nacrt rezolucije poslanici će verovatno pokrenuti inicijativu da se usvoji određen zakon kako bi obezbedili mehanizme da se ova rezolucija i oživi, rekao je Simić za RTS.

Svaka moguća agresivna inicijativa, svaki mogući agresivni potez, dodao je, priprema se i upotrebljava protiv Beograda i srpskog naroda. Ovakav kontinuirani političko-institucionalni pristup Prištine ne doprinosi poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca već, kako kaže, potkopava ionako zahlađene odnose Beograda i Prištine i već krhku bezbednosnu i političku situaciju na prostoru Kosova i Metohije, objašnjava Simić.

Komentarišući inicijativu predsednika kosovske skupštine Kadri Veselji za formiranje Međunarodnog krivičnog suda protiv Srbije za navodne zločine počinjene na Kosovu, Simić je rekao da Priština nema pravo da formira taj sud. Jedino što Priština može u ovom trenutku je da unutar svojih institucija formira specijalni sud, specijalno odeljenje za ratne zločine koje ne bi imalo nikakav kredibilitet, smatra Simić. Ističe da je Srbija pravna država i da kroz Srbiju ne šetaju kriminalci, kao što u Prištini pokušavaju da predstave albanski politički lideri.

„Srbija je pravna država, za Srbiju je vladavna prava imperativ i kroz Srbiju se ne šetaju zločinci. Srbija ne štiti kriminalce i ne štiti zločince a drugi neka preispitaju svoje dvorište i neke vide da li je ista takva situacija i kod njih“, poručio je Simić.

Prema njegovim rečima, iza svake ideje i inicijative stoji neko iz Međunarodne zajednice tako da verovatno postoji neki politički mig za sve ovo što se dešava u poslednjih nekoliko dana. Ne rešavaju se čak ni neke bitne teme. Niko neće i ne želi bolje odnose između Srba i Albanaca, ocenio je Simić. On bi želeo, kako je rekao, da dočeka da u narednom periodu poslanici kosovske skupštine pokrenu inicijativu za formiranje odbora za pomirenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari