Sindikat pravosuđa: Stefanović prekršio zakon kod ukidanja reprezentativnosti PSS 1Nebojša Stefanović Foto: EPA/JANOS MARJAI

Sindikat pravosuđa Srbije ocenio je danas da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović „prekršio zakon“ prilikom donošenja rešenja kojim je ukinuta reprezentativnost Policijskog sindikata Srbije.

Sindikat pravosuđa je u saopštenju naveo da je pri donošenju tog rešenja „pogrešno primenjena“ odredba Zakona o radu koja se odnosi na procentualnu gustinu članstva i po kojoj reprezentativni sindikat mora da ima najmanje 15 odsto od ukupnog broja zaposlenih u svojim redovima.

„Zakon je jasan: taj broj se izračunava prema broju članova na osnovu pristupnica a ne na osnovu plaćanja članarine. U Statutu kao najvišem opštem aktu Policijskog sindikata Srbije postoji odredba po kojoj se član sindikata može isključiti ukoliko ne plaća članarinu. Ova okolnost jeste razlog za isključenje ali odluku o tome donosi isključivo nadležni organ sindikata“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da dok ta odluka ne bude doneta, članstvo u sindikatu ne prestaje dok „ministar policije, kao i svako drugi, to mora da poštuje“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno je saopštilo da PSS više nije reprezentativan, jer je proverom utvrdjeno da taj sindikat ima manje od 15 odsto zaposlenih u MUP-u što je zakonski minimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari