Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ u poslednje vreme dobijaju sve više poziva raznih organizacija, sa idejom stvaranja političke organizacije nalik na Sirizu, koja je nedavno pobedila na izborima u Grčkoj. Predsednik ovog sindikata Željko Veselinović kaže za Danas da su već imali razgovore o formiranju „srpske Sirize“ sa skoro 20 levičarskih organizacija, pokreta i nevladinih organizacija, ali ne želi da navodi konkretna imena svojih sagovornika.


„Neoliberalni kapitalizam i mere štednje koje se sprovode nad radništvom Srbije, kao i pobeda levice u Grčkoj, sve više u javnosti otvaraju pitanje – da li je moguće formiranje organizacije nalik grčkoj Sirizi. Udruženi sindikati Srbije Sloga su otvoreni za sve razgovore o ovoj temi, koji bi se bazirali na Platformi za okupljanje u odbranu radnih, građanskih i ljudskih prava, koju smo usvojili 2014. godine. U skladu sa tom platformom, Sloga je donela programske ciljeve na osnovu kojih su spremni na sve vrste razgovora sa onima kojima su oni prihvatljivi“, navode u ovom sindikatu.

Veselinović navodi da je grčka Siriza formirana duže vreme od brojnih malih levičarskih partija, organizacija i pokreta, a da su u Srbiji posle izbora u Grčkoj mnogi počeli da se „kite“ Sirizom. „Mi želimo da okupimo organizacije oko programa koji smo objavili. Za sada je to samo ispipavanje pulsa, da vidimo ima li zainteresovanih i da li to može da uspe u Srbiji“, objašnjava predsednik Sloge.

On dodaje da ne očekuje „veće partije“ da se priključe ovoj ideji, kao ni Savez samostalnih sindikata Srbije i Nezavisnost, imajući u vidu da su oni „ušuškani od strane države“ i da bi im to bilo rizično. Prema njegovim rečima, sa Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i Konfederacijom slobodnih sindikata (KSS) ranije su postojale slične ideje, te da će možda biti i sada zainteresovani. Kada je reč o Demokratskoj stranci, sa kojom su na poslednjim izborima bili na listi, Veselinović naglašava da je DS njihov prirodni saveznik, ali da sa njima još nisu razgovarali na temu „srpske Sirize“.

Predsednica ASNS Ranka Savić kaže za Danas da taj sindikat sigurno neće podržati ideju o formiranju „srpske Sirize“, jer je to nespojivo sa njihovim programom i radom. „Mi smo sindikat koji uvek racionalno gleda i razmatra šta je interes zaposlenih i nikada nismo gledali trenutnu situaciju već samo dugoročno. Sve akcije te vrste – levičarske, ultralevičarske ili anarhosindikalne, nećemo podržati“, napominje Savićeva.

Ni predsednik KSS Ivica Cvetanović nije oduševljen ovom idejom, ali će je svakako razmotriti prvom prilikom. Kako kaže za Danas, KSS ima jedan oblik saradnje sa političkim partijama do nekog nivoa komunikacije, ali nikada nije bila na listi nijedne partije.

„Treba sa sarađujemo sa partijama, jer je to kanal komunikacije prema skupštini. Međutim, nismo razmišljali o tome da pravimo ili učestvujemo u pravljenju neke političke organizacije. Imam utisak da u Srbiji kada se vidi da se negde nešto desilo, odmah kažu – hajdemo i mi, tako i sada za Sirizu. Međutim, Grci su više zaduženi od nas. Mi ne zastupamo takve stavove na taj način“, objašnjava Cvetanović.

Program

Sloga se u svom programu koji je objavila zalaže za uvođenje mešovitog izbornog sistema – većinski izbori za predstavnike svih opština u Skupštini Srbije (167) i 33 poslanika po proporcionalnom sistemu, za ponovno uspostavljanje Službe državnog knjigovodstva (SDK) i Razvojne banke Srbije. Prema njima, program štednje i ekonomije zasnovane na potrošnji, uvozu, zaduživanju i bogaćenju najbogatijih treba zameniti modelom razvoja kroz ulaganje u poljoprivredu, industriju i infrastrukturu, povećanje potrošnje i pospešivanje proizvodnje. Takođe, ovaj sindikat je za zakonsku zabranu zaduživanja Vlade kod stranih finansijskih institucija, smanjenje PDV na najviše deset odsto, povećanje minimalne cene rada za 50 odsto, kao i za referendum da se pripadnicima LBGT populacije omoguće sva prava kao i heterogenim parovima do prava na usvajanje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari