Siniša Kovačević: Podržavam Jeremića, o saradnji "o tom potom" 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

U situaciji u kojoj je gotovo nepristojno biti politički nezainteresovan, moja podrška gospodinu Jeremiću je više nego logična, kaže za Danas Siniša Kovačević, dramski pisac.

Govoreći o novoj stranci koju osniva na jesen Vuk Jeremić, bivši predsednički kandidat, upravo je Kovačevića istakao kao nekog ko to podržava. Kovačević navodi za naš list da se sada samo može govoriti o podršci Jeremiću, i da je još rano govoriti o njihovoj saradnji.

– Moja podrška njemu je bila nedvosmislena i neupitna još u vremenu njegove predsedničke kandidature. I tada sam javno izjavljivao da imam dva favorita – Jankovića i Jeremića. U međuvremenu sam na nekoliko sastanaka sa Jeremićem imao uvid u njegove namere i programska načela i u tome sam prepoznao mnogo onoga što je i moja politička vizija Srbije. Dakle, da to bude slobodna, demokratska i pravedna zemlja. U svemu tome on ima moju podršku. Na koncu, ako dozvolite malu nepristojnost pa da na pitanje odgovorim kontrapitanjem – a kome biste vi pružili podršku ako ne nekom ko je mlad, ambiciozan, energičan, obrazovan, bez pekmeza na prstima i oko brade – objašnjava Kovačević.

Na pitanje šta je potrebno da bi došlo i do saradnje, on odgovara da je rano govoriti o bilo čemu drugom u situaciji u kojoj je ta stranka u nastanku i još nema precizno definisan statut, precizno definisane organe i članstvo.

– Podrška je ovog trenutka više nego dovoljna. Vreme je takvo da nemate pravo da se popnete u vlastitu kulu od slonovače i da sa pozicije olimpijske superiornosti gledate kako vam se otadžbina raspada. To je moj stav. U tom smislu, očekujem od svakog čoveka da ovog trenutka politički misli i politički dela. Moj izbor je ovaj put Vuk Jeremić, navodi on.

Na konstataciju da je onda logično i da postane aktivan deo te stranke, Kovačević kaže „o tom – potom“.

– To ćemo da vidimo. Čekajte, dotle ima još vode da proteče Dunavom. Ako ste integrativni deo stranke, pristajete i na određena ponašanja i morate ići danas u Pirot, sutra u Sombor. Malo sam ja umoran za to. Nek se sad urade programska načela i osnovna dokumenta na kojima se temelji svaka stranka. Lično mislim da budućnost Jeremićeve stranke treba tražiti na Beogradskom univerzitetu i mladim ljudima. A ljudi koji su kao ja već spakovani za odlazak, treba da pruže podršku – kaže naš sagovornik.

Upitan o budućnosti Jeremićeve stranke na beogradskim izborima, on odgovara da su ti izbori idealna prilika da se opozicija ujedini, ali ne zna da li je to realno, budući da, kako kaže, živi na selu i nema komunikaciju sa strankama i liderima.

– Mislim da ukoliko imaju svest o nekoj vrsti političke, i da ne budem patetičan i kažem istorijske, odgovornosti, morali bi da se dogovore. I taj dogovor je jednostavan i vrlo lak. Na izborima u Beogradu se ne radi o odnosu prema Rusiji i EU, ulasku u NATO, podeli ambasadorskih funkcija, levici ili desnici. Ovo su izbori za vlast u prestonici i da li će ona funkcionisati na pravi način ili neće. Hoće li to biti neke urbanističke i estetske discipline, hoće li biti krivičnih radnji od strane gradske vlasti i hoće li se praviti trotoari i obdaništa. I ako oko toga ne mogu da se dogovore, onda ne zaslužuju političku šansu. Mislim da je mladi Jeremić tu potpuno u pravu. Prvi značajan ispit opozicija će polagati upravo na beogradskim izborima, smatra Kovačević.

Na pitanje koliko utiče na pisanje statuta i programa Jeremićeve partije, on kaže „nemojte da pitate obućara zašto ide u pocepanim cipelama“.

– Ne mogu ništa da pišem više u životu. Mogu da dam primedbe i dobronamerne sugestije, ali tek kada ti ključni dokumenti za stranku budu gotovi. Imam uvid utoliko koliko mi je gospodin Jeremić u nekoliko usmenih obrazloženja izložio svoja programska načela koja su potpuno politički definisana. Ona su dovoljno demokratska, dovoljno slobodoumna i vide Srbiju kao zemlju demokratije, slobode i pravde. U te tri reči možete da smestite celu politiku bilo koje stranke – ukazuje on.

A koliko ta Jeremićeva načela imaju dodirnih tačaka sa onih njegovim prilikom formiranja Srpskog otadžbinskog fronta, Kovačević nije u poziciji da upoređuje.

– Ali pretpostavljam da se u nekim stvarima poklapa, u nekim ne. Možda su te moje ideje oko Srpskog otadžbinskog fronta bile pomalo previše hrabre. Možda zbog toga nisam ni uspeo u osnivanju te stranke, zaključuje Siniša Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari