Siniša Mali novi ministar finansija 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Posle dva dana rasprave u Skupštini Srbije, poslanici su izabrali Sinišu Malog za novog ministra finansija u Vladi Srbije. Za izbor Malog glasala su 154 poslanika, protiv je bilo 30 poslanika, uzdržanih nije bilo.

Glasanje je obavljeno javno, prozivkom. Mali je pred poslanicima položio zakletvu, čime mu je počeo mandat.

„Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“, piše u tekstu zakletve koju je Mali pročitao u Skupštini Srbije.

Novoizabrani ministar finansija, rekao je da će nastaviti rad na ekonomskim reformama i očuvanju finansijske discipline i istakao da će aktivno raditi na ubrzanju privrednog rasta i unapređenju ekonomskog ambijenta u Srbiji, naglasivši da je ponosan što je deo tima premijerke Ane Brnabić.

Izboru Malog prisustvovali su članovi Vlade Srbije.

Premijerka Ana Brnabić prošle nedelje predložila je dosadašnjeg gradonačelnika Beograda Sinišu Malog za novog ministra finansija nakon što je Dušan Vujović podne o ostavku na to mesto iz ličnih razloga.

Poslanici su juče i danas raspravljali o premijerkinom predlogu, a sednice su obeležile i kritike opozicije.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je Malog za tu funkciju preporučio uspeh u rešavanju ogromnih finansijskih i razvojnih problema Beograda koje je nasledio kada je preuzeo mesto gradonačelnika 2014. godine.

Opozicija je juče tokom rasprave negodovala zbog predloga da Mali bude ministar, navodeći brojne afere u kojima se pominje – sporne privatizacije, slučaj Savamala, plagirani doktorat, 24 stana u Bugarskoj, posedovanje of šor kompanija, novogodišnja jelka od 83.000 evra…

Današnji nastavak rasprave u Skupštini Srbije o izboru Siniše Malog za ministra finansija obeležila je polemika poslanice Demokratske stranke Aleksandre Jerkov i premijerke Ane Brnabić o tome ko ima koliko političku moć i ko je „politički licemer“.

Izborom Siniše Malog za ministra finansija završeno je prolećno zasedanje Skupštine Srbije. Intonirana je državna himna „Bože pravde“, a ispred Doma Narodne skupštine bila je postrojena počasna garda Vojske Srbije.

Sledeće redovno zasednje parlamenta je jesenje, koje počinje prvog radnog dana u oktobru.

Biografija Malog

Siniša Mali je završio osnovne studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Bio je student generacije. Magistrirao je na Vašingtonskom univerzitetu koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Misuri,a  doktorirao na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Radio je u  konsultantskoj firmi Deloitte & Touche, Investicionoj banci Credit Suisse First Boston u Njujorku, bio je pomoćnik ministra za privatizaciju, direktor  Centra za tendersko-aukcijsku privatizaciju, direktor Centra za tendere, a  2004. godine je osnovao svoju firmu koja se bavi privatizacijom, kupovinom i prodajom preduzeća. Bio je savetnik potpredsednika Vlade RS za privredu i finansije, a 2014. godine  izabran je za gradonačelnika Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari