Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve apeluje na međunarodnu zajednicu da spreči specijalnog izaslanika UN za budući status Kosova Martija Ahtisarija da „Srbiji silom oduzme najdragoceniji deo njene teritorije – Kosovo i Metohiju“. Ahtisari predlaže da se nad Srbijom, međunarodno priznatom suverenom državom, izvrši pravno nasilje.

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve apeluje na međunarodnu zajednicu da spreči specijalnog izaslanika UN za budući status Kosova Martija Ahtisarija da „Srbiji silom oduzme najdragoceniji deo njene teritorije – Kosovo i Metohiju“. Ahtisari predlaže da se nad Srbijom, međunarodno priznatom suverenom državom, izvrši pravno nasilje. On ne priznaje silu prava nego pravo sile. Kakvi nedostižni dometi demokratije, a o pravdi da se i ne govori!“, navodi se u saopštenju Sinoda .
„SPC nema ništa protiv toga da on, kome god želi, pokloni ono što je njegovo, ali skreće pažnju na to da ga niko nikada nije ovlastio – niti ga je mogao ovlastiti – da bilo kome poklanja Kosovo i Metohiju. navodi Sinod dodajući da je, u skladu sa pravnim poretkom u svetu, status Kosova taj da je ono sastavni deo Srbije, i može se promeniti samo uz njen pristanak.
„Svako zna – ako hoće da zna – da je tu bio centar srednjevekovne srpske države i kolevka srpske kulture, a da je tu, u Pećkoj Patrijaršiji, i do dana današnjega prvo i glavno sedište SPC“. O tome, dodaje se, svedoči važeći ugovor iz Bukurešta od 10. avgusta 1913, ali i na desetine rezolucija Generalne skupštine i Saveta bezbednosti UN, Pariski sporazum iz 1995. godine i niz pravnih akata EU, Rusije, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske … Sve to zna svako, ali ne zna – ili, pre će biti, neće da zna – političar po imenu Marti Ahtisari“.
„Mirna budućnost se ne gradi na pravu jačega, na diktatu gole sile, nego na uvažavanju načela da svi imaju isto dostojanstvo i ravnopravne mogućnosti“, porucio je Sinod SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari