Sinod SPC: Izbeći političke i stranačke zloupotrebe protesta u Crnoj Gori 1Foto: spc.rs

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) izrazio je danas „puno razumevanje za opravdanu uznemirenost verujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i dao punu podršku njegovom mirnom hrišćanskom otporu nepravdi koju Crkvi i narodu nanosi izglasani antidemokratski i diskriminatorski Zakon o slobodi veroispovesti koji bi „pravilnije bilo nazvati Zakonom protiv Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori“.

„Do sada se pokazalo da su svenarodna okupljanja povodom nepravde imala izričito crkveni karakter i zato je neophodno da se i u buduće izbegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe ovih jedinstvenih narodnih sabranja“, poručio je Sinod SPC sa proširene sednicu na kojoj je učestvovao mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i ostale vladike koje imaju jurisdikciju na području Crne Gore.

Sinod je naveo da će SPC i njene eparhije u Crnoj Gori svim raspoloživim zakonskim i pravnim sredstvima štititi verska prava i slobode i istovremeno pozivati sve relevantne činioce na obnovu svestranog dijaloga po ovom nadasve važnom i osetljivom pitanju“, objavljeno je na sajtu Informativne službe SPC, koja ovaj Zakon naziva „antiustavnim i anticivilizacijskim“.

„Očigledno je da pomenuti Zakon bez presedana produbljuje već postojeće podele i sukobe u crnogorskom društvu. Sinod sa ove proširene sednice još jednom apeluje na državne organe Crne Gore da budu svesni svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću i da preispitaju svoj stav o verskim pravima i slobodama svojih gradjana i većinske Crkve u Crnoj Gori“, navedeno je u sopštenju.

Sinod je istakao da se tim Zakonom „omogućava otimanje i skrnavljenje svetinja i gaženje zaveštanja njihovih svetih ktitora i zadužbinara koji su ih Bogu i Crkvi posvećivali, a ne bilo kojoj državi ili vlasti“ i da je njegovo donošenje „već izazvalo mnogobrojne negativne posledice u Crnoj Gori i širem regionu“.

Kako je navedeno, Sinod je, na čelu sa patrijarhom Irinejom, održao sednicu uz učešće arhijereja koji svoju jurisdikciju imaju u Crnoj Gori – mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i episkopima: budimljansko-nikšićkim Joanikijem, mileševskim Atanasijem, episkopom zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem. Sednici su prisustvovali i vikarni episkopi remezijanski Stefan i dioklijski Metodije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari